Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Rechte tanden door het gewicht van een papiertje

     

    Tegenwoordig heeft ongeveer een op de drie jongeren een beugel. Of het nu gaat om een slotjesbeugel of een buitenboordbeugel met een petje, allemaal hebben ze hetzelfde doel: een mooi gebit. Maar waarom staan je tanden eigenlijk scheef en waarom kiest de orthodontist voor juist díé beugel?

    Steeds meer jongeren hebben een beugel.

    Steeds meer jongeren hebben een beugel.

    De oorzaak
    - Tanden, tong, lippen en wangen zijn altijd met elkaar in evenwicht. Hierbij is de manier waarop boven- en onderkaak op elkaar passen heel belangrijk. Is daar iets niet in orde, dan is er een verkeerd evenwicht en heb je een beugel nodig.
    - De orthodontist pakt niet alleen je tanden, maar ook je kaken aan. Als die uit balans zijn, gaan je tanden na de behandeling weer net zo scheef staan als in het begin.
    - Ben je in de groei, dan kan de orthodontist je kaken nog beïnvloeden. Bij volwassenen is daar een kaakoperatie voor nodig. Beugels die op de kaak werken, helpen dus alleen bij jongeren.
    - Tanden kunnen door duimen scheefgroeien, maar ook doordat de lippen te weinig tegen de tanden drukken. Ze hebben dan de ruimte de verkeerde kant op te gaan.

    De aanpak
    Om tanden te verplaatsen, is maar heel weinig kracht nodig. Het gewicht van een paar velletjes papier, ongeveer 10 tot 30 gram, is vaak al genoeg. Welke beugel de orthodontist uitkiest, is afhankelijk van de afwijking.
    - Slotjes: De slotjes van een slotjesbeugel, die de orthodontist op je tanden plakt, werken als handvatjes. Ze duwen en sturen de tanden via een draadje dat erdoorheen geregen is. Er komt kracht op de tanden doordat het draadje aan een groepje tanden vastzit.
    - Plaatbeugel: Een plaatbeugel kan tanden alleen kantelen, en niet verplaatsen in de kaak zoals een slotjesbeugel. Het draadje om de voortanden zit vast aan een plastic plaatje, tegen het gehemelte.
    - Buitenbeugel: Remt de groei van de bovenkaak. Door de band om je nek of een petje op je achterhoofd wordt je kaak naar achteren getrokken. Op die manier vallen je boventanden niet meer over je ondertanden heen.
    - Activator: Een activator stimuleert de groei van de onderkaak en remt de groei van de bovenkaak. Als je praat of slikt -dus wanneer je je kaakspieren gebruikt- activeert de beugel zichzelf.

    Bron: www.beugel.nl.

    Reacties (2)

    Jappie
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:39

    hey peit, ik hep vier kiezen laten trekken, maar daardoor staan je tanden nog niet gelijk recht hoor! kep wel twee jaar met een beugel rondgelopen, en nou heb ik nog van die stomme spanners(soort ijzerdraadjes) achter m'n tanden.
    greeeeetzzzz
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    khb ok un beugl ghd, ds ni handg ma kbn bly dkt toen wl gdan hb. tknp hl hard op!