Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Máxima wel, Kalou niet

     

    De Afrikaanse topvoetballer Kalou kreeg deze week een onverbiddelijk ”nee” te horen van minister Verdonk. De sportman voldoet niet aan de voorwaarden om versneld tot Nederlander te worden genaturaliseerd. Wat is naturalisatie en wat komt er allemaal bij kijken?

    Kalou hoopte dat hij snel het Nederlandse paspoort zou bemachtigen, zodat hij als Nederlander mee kon doen aan het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Een van de redenen voor de afwijzing is dat de voetballer zakte voor de inburgeringstoets.

    Bij deze toets moet de kandidaat allerlei vragen beantwoorden over de Nederlandse taal en cultuur. Bijvoorbeeld uit leggen wat voor weer het is aan de hand van een plaatje. Of een kort briefje schrijven aan de politie, over een gevonden voorwerp. Op welke punten Kalou faalde, wilde de voorlichter van de Immigratie en Naturalisatie Dienst, de IND, niet zeggen.

    Zoals bij alle naturalisatie-aanvragen, is het verzoek van Kalou beoordeeld door de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Bij goedkeuring door de IND, krijgt een vreemdeling de Nederlandse nationaliteit, met alle rechten en plichten die daarbij horen. Zo wordt de nieuwe burger opgenomen in de gemeente-administratie, mag hij meedoen aan de verkiezingen en kan hij aanspraak maken op alle Nederlandse voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering.

    Au pair
    Wie dienen er zoal een verzoek tot naturalisatie in? Vaak gaat het om vluchtelingen die al langer in Nederland zijn en zich niet veilig voelen in hun moederland. Maar ook om bijvoorbeeld au pairs die tijdelijk in Nederland willen wonen en werken.

    Niet iedereen kan zomaar het Nederlandse paspoort krijgen. De vreemdeling moet onder andere:

    - meerderjarig zijn;
    - een verblijfsvergunning hebben als asielzoeker;
    - langer dan vijf jaar legaal in Nederland zijn;
    - langer dan vier jaar geen gevangenisstraf, taakstraf of hoge geldboete hebben gekregen;
    - de Nederlandse taal goed beheersen en dit aan kunnen tonen met de inburgeringstoets.

    Prinses Maxima
    Een naturalisatieprocedure duurt gemiddeld een jaar. In sommige gevallen wijkt de IND af van de normale gang van zaken, bijvoorbeeld als Nederland daarbij gebaat is. Dat was het geval bij prinses Máxima. Toen zij Nederlandse werd, woonde ze nog geen vijf jaar in Nederland.

    Bovendien kreeg Máxima een versnelde naturalisatie. Om met prins Willem-Alexander te kunnen trouwen, moest ze de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook getalenteerde sporters, kunstenaars of wetenschappers worden soms versneld genaturaliseerd.

    Kalou diende een verzoek tot versnelde naturalisatie in, vanwege zijn belang voor het Nederlandse voetbal. Omdat hij vorig jaar november zakte voor de inburgeringstoets, wees Verdonk zijn aanvraag af. Volgens de minister heeft Kalou als voetballer een voorbeeldfunctie. Als rolmodel voor de jeugd moet hij de Nederlandse taal goed beheersen, vindt Verdonk.

    Inburgeringstoets
    De inburgeringstoets bestaat uit twee onderdelen. In het eerste deel wordt in veertig meerkeuzevragen de kennis van de Nederlandse maatschappij en staatsinrichting getest. Daarbij komen zaken aan de orde als werk, wonen, gezondheid en verkeer. Bij dit onderdeel krijgt de kandidaat bijvoorbeeld een plaatje te zien van een loket van de bank. Welk pasje heb je hier nodig? Een bankpas, een paspoort of een bibliotheekpas?

    Wie slaagt voor deel één, mag door naar het tweede deel van de toets. Dit bestaat uit vier taalonderdelen: luisteren, spreken, lezen en schrijven. Bij het onderdeel luisteren krijgt de kandidaat een radiobericht te horen. Hij moet dan beoordelen of het gaat om een nieuwsbericht of om een weerbericht. Bij een andere vraag moet de deelnemer duidelijk maken wat het Nederlandse woord ”sportiviteit” betekent.

    In totaal duurt de toets vijf uur. Docenten van het ROC waar de test afgenomen wordt, kijken de toets na.
    De meeste kandidaten hebben een Marokkaanse nationaliteit (20 procent), gevolgd door de Turkse (10 procent). Op de derde, vierde en vijfde plaats staan mensen met een Irakese, Chinese en Surinaamse nationaliteit.
    Voor het eerste deel slaagt 69 procent van de deelnemers; 67 procent slaagt voor de hele toets.
    Op 9 mei kan Kalou opnieuw een inburgeringstoets maken. Als hij slaagt, kan de voetballer weer een versnelde aanvraag indienen. Omdat het WK al in juni plaatsvindt, is het de vraag of hij dat nog haalt.

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.