Nederlanders gered door diepzeeduik
PHUKET (ANP) - De Nederlandse Simone Bongers is nog altijd vol verbazing dat ze in goede gezondheid verkeert. Als instructrice van een duikschool op het Thaise eilandje Koh Phi Phi, voor de kust van Phuket, was ze juist met leerlingen met een duik bezig toen de vernietigende golven ’haar’ eiland troffen.
De Maastrichtse was dinsdagavond samen met haar man, Alexander Regouin, ook duikinstructeur, en duiker Joost Blaauwhof neergestreken op het gazon voor het stadhuis van Phuket. Via een medewerkster van de Nederlandse ambassade die in het stadhuis getroffen landgenoten opvangt, proberen de drie een vlucht naar de Thaise hoofdstad Bangkok en daarna naar Amsterdam te regelen. Omdat van de gebouwen op Koh Phi Phi na de golven vrijwel niets meer is overgebleven, dankt Bongers haar leven aan het feit dat ze op dat moment onder water zat.
„Toen mijn leerlingen en ik vlak bij de boot van de duikschool waren, werden we bijna meegesleurd door de onderzeese stroming van de vloedgolven”, vertelt Bongers. „We konden ons nog net aan een touw van de boot vastgrijpen, maar kwamen door de kracht van de stroming helemaal scheef te hangen. Omdat mijn leerlingen bijna geen ervaring hadden, kon ik alleen maar hopen dat ze niet zouden loslaten. Dan had ik ze nooit meer teruggevonden. Maar gelukkig hielden ze vol.”
Ook de uit Utrecht afkomstige Regouin was op het moment van de vloedgolven onder de zeespiegel. „Ik werd plotseling met mijn vier leerlingen 700 meter door het water meegezogen. Toen we tot stilstand kwamen, werden we diezelfde afstand weer teruggeworpen. Iedereen buitelde over elkaar heen, maar uiteindelijk kwamen we wel gezamelijk proestend boven water.”
Heemsteder Blaauwhof bevond zich aan land, in een wat hoger op het eiland gelegen bungalow. „Dat is een van de weinige gebouwen die nu nog overeind staan”, aldus Blaauwhof. „Ik werd gealarmeerd door gegil en het razende geluid van de golven. Toen ik naar buiten keek, zag ik een onbeschrijfelijke stroom van puin en lichamen langs drijven.”
De drie werden uiteindelijk door een boot opgepikt en naar Phuket gebracht. Dat was volgens het trio geen moment te laat, omdat zich op Koh Phi Phi honderden lichamen hebben opgehoopt die in verregaande staat van ontbinding verkeren. Het risico op ziektes neemt toe. Bovendien nam de lokale bevolking haar toevlucht tot het plunderen van hotelkluizen en winkels. „De opengebroken kluizen liggen gewoon op straat”, aldus Bongers.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.