Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Op kousenvoeten in de moskee

    Een enkeltje Gouda-Marokko!? Driestarleerlingen gaan rond dit thema voor het vak culturele en kunstzinnige vorming op ontdekkingsreis. Behalve met een etentje in een Marokkaans restaurant doken zij deze week met een moskeebezoek in de leefwereld van de moslim. Magneet ging mee op reis en vroeg twee scholieren naar hun belevenissen. „Ik trek m’n schoenen uit. Voor moslims is dit heilige grond.”

    „Moslims knielen tijdens het bidden met hun gezicht naar Mekka. Voor mij is dit helemaal nieuw.” De 15-jarige Niek Slinger uit Boskoop vindt het interessant om tijdens een moskeebezoek kennis te maken met islamitische gebruiken.

    Niek Slinger

    Niek Slinger

    Het mooie aan de islam is dat mensen zo hun best proberen te doen om leefregels na te volgen, zegt de Driestarleerling. „Wij gaan één dag per week naar de kerk, sommige moslims vijf keer per dag.”

    Toch denkt Niek dat de islam vooral een godsdienst van verplichtingen is. „Als je de regels niet navolgt, loopt het slecht met je af. Dus je moet wel. Eén keer een grote zonde en je kunt het vergeten.”

    Niek, die het nieuws over de rellen rond de cartoons van Mohammed in een Deense krant goed heeft gevolgd, is verbaasd over de vriendelijkheid en gastvrijheid in de moskee. „Tja, je denkt na die protesten dat moslims toch veelal agressief zijn. Nu merk ik dat deze moslims respect voor anderen heel belangrijk vinden. Ook voor christenen.”

    Heeft Niek ook respect voor moslims? De scholier knikt heftig. „Ik trek niet voor niks m’n schoenen in de moskee uit. Voor hen is het daar heilige grond.”

    Marokkanen? Die zijn crimineel, dacht Tine van der Starre (14) uit Waddinxveen, nadat ze een buitenlander een fiets had zien stelen. Toch schrikt ze zelf van dit vooroordeel. „Ik ken gelukkig ook een Marokkaan, een collega van mij, die heel eerlijk is.”

    Tine van der Starre

    Tine van der Starre

    Na een bezoek aan moskee Nour in Gouda valt het de scholiere op dat moslims respect juist belangrijk vinden. „Dit had ik absoluut niet verwacht. De voorzitter van de moskee vindt het contact met andersdenkenden belangrijk. Hij gaat zelfs met de Raad van Kerken praten en bezoekt de St.-Janskerk voor een rondleiding.”

    De Driestarleerlinge hoort het puntensysteem van de islam met verbazing aan. „Als je naar Mekka gaat, krijg je duizend punten. Als je iets slechts doet, krijg je strafpunten. Het gaat puur om goede werken.”

    Het christendom is volgens de leerling minder streng. „Tuurlijk moeten wij ook goede dingen doen, daarin zijn moslim voor ons misschien een voorbeeld. Maar daar draait het uiteindelijk niet om.”

    De leerlinge slaat alle informatie die ze in de moskee krijgt goed op. „We moeten op school een powerpointpresentatie geven over het thema ”Een enkele reis Gouda-Marokko!?” Dus alle info is welkom.”

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.