Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Arjan (18) wil winnen met stamppot andijvie

    „Recept moet geheim blijven”

    EELDE - Een zilveren opscheplepel is de eerste prijs. Arjan Blanke (18) uit Eelde was woensdag vast van plan die trofee te winnen met ’zijn’ stamppot andijvie. Vrijdag deed hij in Groningen mee aan het Wereldkampioenschap Snertkoken/Hollandsche stamppot koken.

    Hoe kom je erbij hieraan mee te doen? „Voor mijn opleiding tot kok moet ik een buitenschoolse prestatie leveren. Je kunt denken aan het organiseren van een feestje. Op school hingen aanmeldingsformulieren voor deze wedstrijd. Toen ik ze zag, was de keuze snel gemaakt.”

    Heb je geoefend? „Ja, op school heb ik een stamppot andijvie gemaakt en daarna het resultaat besproken met mijn leraar.”

    Hoe smaakte de stamppot? „Super. Het was echt lekker. Mijn ouders hebben het ook geproefd en vonden het heerlijk.”

    Welk recept gebruik je? „Euhm, dat moet geheim blijven.”

    Waarom? „Mijn concurrenten laat ik liever niet van tevoren weten wat nu precies mijn andijvie lekker maakt.”

    Het interview wordt pas een dag na de wedstrijd gepubliceerd. „Dan is het geen probleem. Ik snij de rauwe andijvie en meng die met nagelkaas en pijnboompitten. In de koekenpan bak ik blokjes spek uit en doe ik er gekookte aardappelen bij. Dat alles serveer ik als een stamppot op een bord.”

    Hoe verloopt zo’n kookkampioenschap? „Eerst lever ik het recept in bij de jury en dan moet ik het inschrijfgeld, 15 euro, betalen. In het Noorderpoort College in Groningen, waar de wedstrijd plaatsvindt, krijg ik de beschikking over een kookunit en werkbank, daarop maak ik de stamppot klaar. Ondertussen kan het publiek meekijken, vanachter een lint vanwege de voedselveiligheid. Bij rauw voedsel is dat heel belangrijk. Als iemand per ongeluk over de andijvie hoest, is de maaltijd niet meer te eten.”

    Waar let de jury op? „De geur en kleur van het gerecht. Ook is het belangrijk dat ik de stamppot netjes serveer, zomaar een kwak andijvie op het bord gooien kan niet, het eten moet er mooi en netjes op komen te liggen. En er wordt geproefd. De jury beoordeelt de smaak van de stamppot.”

    Wat kun je winnen? „Een zilveren opscheplepel. Daar ga ik natuurlijk voor. Maar als ik niet win, geeft dat niet. De ervaring kan ik goed gebruiken voor m’n opleiding.”

    Wat doe je met het eten dat overblijft? „Ik neem de stamppot in ieder geval niet mee naar huis. Wat niet opkomt gooi ik weg.”

    Is dat niet jammer? „Nee, ik kan thuis zo een nieuwe stamppot maken.”

    Kook je vaker thuis? „Af en toe. Het liefst maak ik desserts, daarin zit voor mij de meeste uitdaging.”

    Wie kookt er beter, jij of je moeder? „Ik.” Tegen z’n moeder, die lacht om de vraag: „Ma, kook jij beter of ik?” Moeder: „Jij natuurlijk.”

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.