„Stick bevat wel geheime informatie”
Kapitein per direct geschorst
AMSTERDAM - Op de geheugenstick met gegevens over de Nederlandse militairen in Afghanistan, die een legerkapitein heeft laten slingeren, staat wel degelijk strikt geheime informatie, zegt het Instituut Clingendael. De kapitein is donderdag met onmiddellijke ingang geschorst.
Terrorisme-expert D. Leurdijk van het Instituut Clingendael voor Internationale Betrekkingen zei donderdag, na bestudering van de gegevens, dat de informatie nooit op straat had mogen komen. „Het is zo explosief materiaal. Dit is eigenlijk ongelooflijk”, aldus Leurdijk in een SBS-televisieprogramma.
Minister Kamp van Defensie betitelde eerder op de dag de gegevens wel als vertrouwelijk, maar het zou niet gaan om de geheime voorschriften of ”rules of engagement” die NAVO-landen maken over missies.
Volgens de Clingendaelexpert staan die ”rules of engagement” wel op de usb-stick. Verder zou de stick informatie bevatten over het operatiegebied en over mogelijke groepen die moeten worden uitgeschakeld. Hij concludeert dat het uitlekken internationaal „een enorme klap” is voor de Nederlandse geloofwaardigheid.
SBS onthulde dat verschillende kopieën van de stick in omloop zijn. Woensdag kwam RTL met de informatie, nu heeft SBS ook een kopie. De redactie wil niet zeggen hoe ze aan de gegevens is gekomen.
De falende kapitein van de landmacht is per direct geschorst, zo maakte minister Kamp gisteren bekend. Het ministerie van Defensie heeft aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee van „ernstige schending van dienstvoorschriften.” Defensie vermoedt dat er sprake kan zijn van een strafbaar feit.
De landmachtkapitein, die vorig jaar vijf maanden in Afghanistan verbleef, liet de usb-stick met geheime informatie twee weken terug in een huurauto liggen. Een nieuwe huurder van de auto vond de stick en gaf hem aan zijn zoons. De jongens bezorgden de gegevens bij de rechtmatige eigenaar maar vonden het vreemd dat ze geen instructies kregen over geheimhouding; het tweetal besloot daarop bij RTL in Hilversum aan te kloppen. RTL maakte het incident openbaar zonder de inhoud prijs te geven.
De Tweede Kamer neemt de zaak zo hoog op dat er waarschijnlijk volgende week een spoeddebat over wordt gehouden. De Kamer vreest dat buitenlandse inlichtingdiensten in de toekomst Nederland niet meer serieus zullen nemen.
Zie ook: Koenders deelt prik uit over een stick