Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Stoeien met stenen

Dat zijn vader ook metselaar is, was voor André Schild (29) uit Hardinxveld-Giessendam niet de enige reden om ook de bouw in te gaan. „Ik ben een tijdje tegelzetter geweest, maar dat betekent bijna altijd binnenwerk. Nu ben ik zo goed als iedere dag buiten. Heerlijk.”

De wind steekt op, de regen komt af en toe met bakken uit de lucht. Het terrein rond een bungalow in aanbouw in Dirksland verandert langzaam in een modderpoel. Schild kijkt er niet naar om. Samen met twee leerling-metselaars legt de medewerker van bouwmaatschappij Merwestreek uit Hardinxveld de laatste hand aan het nieuwe huis. Timmerlieden lopen af en aan.

André Schild.

André Schild.

Waarom Schild metselaar is? „De bouw ligt me wel. Dat zit in mijn genen, denk ik. Ik houd van het buitenwerk en ben niet bang voor vieze handen. Maar eerlijk is eerlijk, het wordt er niet leuker op. Voorheen kregen we voor iedere dag werk een vakantiebon van 25 euro. Dat leverde een leuk zakcentje op in de zomer. Dat wordt nu afgeschaft. Daarvoor in de plaats krijgen we iets meer loon en een eenmalige vakantie-uitkering.”

Ook met strenge vorst kan Schild niet meer thuisblijven. „Bij een gevoelstemperatuur van 6 graden onder nul mogen we niet meer buiten werken. De werkgever kan nu vervangend werk geven. Er is in onze loods altijd wel wat te schilderen. Zelf heb ik een achtergrond als tegelzetter, dus dan heb ik al snel ergens een klusje binnenshuis.”

De Hardinxvelder zit al zo’n dertien jaar in de bouw. „Na de lts op het Plancius College in Rotterdam heb ik een tweejarige opleiding gevolgd bij de SSPB. Als leerling-metselaar werk je vier dagen in de praktijk en ga je één dag naar school. De basis is daar gelegd: schoonmetselwerk, vuilmetselwerk, voegen, lijmen van kalkzandsteen, muren zetten en scheidingswanden maken. Het is prettig om die basis te hebben, maar echt metselen leer je in de praktijk en niet in een verwarmd klaslokaal.”

Promoveren
Zelf volgde Schild ook nog een leermeestersopleiding. Daarom kan hij nu met twee leerling-meesters, Robby Boerman (17) en Jan Peter op ’t Hof (20), een klus klaren. „In de bouw kun je niet promoveren. Wie op zijn 18e metselaar is, is op zijn 65e nog steeds metselaar. Maar die laatste heeft uiteraard veel meer ervaring. Iedere bouw is verschillend en daarom moet het inzicht groeien om bijvoorbeeld de hoogten van het metselwerk exact te bepalen. Het kan niet zo zijn dat de ene kant van het huis 23 rijen stenen heeft en de andere kant 24 rijen.”

Niet alleen ervaring telt in de bouw. „Een metselaar moet netjes kunnen werken en ook een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Er staat niet de hele tijd een chef mee te kijken. Ook wat dat betreft heb ik een vrij leven. Bovendien is tempo maken in ons beroep best belangrijk. Een goede metselaar kan ongeveer 850 stenen wegleggen op een dag. Als je dat aantal maar haalt, is het bij wijze van spreken goed.”

Persoonlijk heeft Schild graag een grote klus. „Ik heb een jaar in IJsselstein gezeten voor een nieuwe woonwijk. Dat vond ik geweldig. Op een gegeven ogenblik ken je iedereen en weet je wie goed tegen een geintje kan. Bovendien loopt alles dan op een gegeven ogenblik op rolletjes en kun je lekker tempo maken. Bij een kleine bouw, zoals het metselen van één bungalow, ben je veel meer afhankelijk van de andere bouwers.”

Een complete woonwijk of een enkele bungalow, de Hardinxvelder draait er zijn hand niet voor om. „De laatste tijd heb ik veel loodsen gebouwd. En een jaar geleden hebben we de Irenebrug in Rotterdam gemetseld. Dat was wel leuk; daar zaten ook allerlei boogjes in.”

Weinig contact
Schild heeft zelden contact met de bewoners. „Daar geef ik niet om. Toevallig komt de eigenaar van deze bungalow in Dirksland wel af en toe kijken. Maar zeker bij grote projecten worden huizen al gemaakt voordat ze zijn verkocht, dus dan weet je niet eens wie er komt wonen.”

Metselaars zijn in de bouw vooral afhankelijk van timmerlui. Als het houtwerk gereed is, kunnen de metselaars aan de slag. „Na ons zijn de voegers en de glaszetters aan de beurt. Maar het meeste contact hebben we met timmerlieden.”

Hij heeft een duidelijk mannenberoep, erkent Schild. „Het is ook best zwaar, al was dat vroeger nog sterker het geval. Nu hoeven we bijna geen stenen meer te sjouwen. Die worden bijvoorbeeld met een kraan of per lift naar boven gebracht. Ook bij ons gaat steeds meer machinaal.”

Is het moeilijk om met een christelijke achtergrond in de bouw te werken? Schild haalt zijn schouders op. „Ik vind het best meevallen. Het hangt sterk af van wie je collega’s zijn, maar net zo goed van je eigen gedrag. Als er iets misgaat en je loopt als eerste te schelden, dan vraag je ergens om.”

Bij de Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SSPB) krijgen jongeren een tweejarig contract voor een baan in de bouw. Ze worden bijvoorbeeld klaargestoomd als timmerman, steigerbouwer of metselaar.

Het aanvangsniveau van de basisberoepsopleiding is vmbo-bouwtechniek op b-niveau of vmbo-bouwtechniek met drie voldoendes voor de certificaten. Alle aspirant-toetreders kunnen door middel van een proefweek kennismaken met de bouw, om zelf te ervaren of dit het werk en de opleiding is die zij zoeken.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.