Ff serieus: Mensen met een levende relatie met God
Waar zijn in Nederland de mensen op wie je jaloers kunt worden omdat ze een levende relatie met God hebben? (Een jongen)
Gelukkig vraag je niet: Zijn er wel zulke mensen? Want die zijn er zeker. Maar veel jongeren zien of horen hen blijkbaar (bijna) nooit.
Eerst een paar vragen. Aan wat voor mensen denk je? Toch niet alleen aan oudere, donker geklede mensen? Zo denken namelijk veel jongeren. De Kerk van Christus bestaat echter uit ouderen en jongeren met heel verschillende achtergronden.
Wat verwacht je van zulke mensen? Kijk niet in de eerste plaats uit naar verhalen. Christus zegt: „Aan de vruchten kent men de boom.” Vooral de levenswandel is kenmerkend, met vruchten als: dicht bij God leven, bewogenheid met de naaste, hulpvaardigheid, verdriet over de zonde, matigheid (Gal. 5:22).
Je denkt toch niet: Als er maar mensen waren op wie ik jaloers kon zijn, dan zou ik me bekeren?” Bekering is niet afhankelijk van mensen. Je hebt een Bijbel waarin een volkomen Zaligmaker is bekendgemaakt. Lees en mediteer veel over Hem en bid om Zijn genade. Want jij hoort ook een levende brief van Christus te zijn.
Maar waarom laten veel christenen dan niet blijken dat ze God vrezen? Ik noem een aantal redenen. Onwennigheid om over geloofszaken te spreken. Angst voor zelfbedrog, want ons hart is angstaanjagend arglistig. Angst dat anderen er afkeurend over denken. Deze angst is wel te verklaren, maar werkt heel belemmerend. De Bijbel zegt niet voor niets: „Werpt uw vrijmoedigheid niet weg, welke een grote vergelding des loons heeft” (Hebr. 10:35). Een geloofsleven waarin Bijbel en geloof een kleine rol spelen. Luie gelovigen ontvangen weinig geloofszekerheid en geloofsvreugde. En wie door eigen schuld veel moet twijfelen en somberen, zal niet snel laten merken dat hij God vreest. God brengt Zijn kinderen in Zijn wijsheid wel eens in duisternis, maar laten we Hem nooit de schuld van geestelijke armoede geven.
Materialisme. Niets houdt gelovige en ongelovige christenen zo ver bij God vandaan als het gericht zijn op geld en goed.
Ten slotte een advies: Stel gerust eens aan je vader, of moeder, of docent, of ouderling, of een jouw bekende avondmaalganger de vraag: „Hebt u de Heere lief?”
L. Snoek
Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Vermeld je naam, leeftijd en woonplaats. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.