„Je mág naar Halt”
Arend (15) krijgt werkstraf na handel in vlinders en nitraatbommen
Op school werd Arend Flier (15) betrapt met vuurwerk. „Ik had nog drie vlinderbommen op zak, de rest was al verkocht.” Nadat de scholier op het politiebureau een verklaring heeft afgelegd, doorzoeken twee agenten zijn slaapkamer. Achter een kast vinden ze nitraatbommen en ander illegaal vuurwerk. Woensdag zat Arend op het politiebureau, tegenover een medewerkster van Halt.
„Ik ben verraden.”
„Verraden?”
„Die andere jongen noemde mijn naam.”
„Hij sprak de waarheid. Jij hebt iets gedaan wat niet mocht. Daar baal je van.”
Arend hangt in een stoel in de spreekkamer van het politiebureau in een Betuws dorp. Tegenover hem zit Diana Klopstra, medewerkster van bureau Halt. Zij handelt deze woensdagochtend in dit dorp de zaken af van drie jongeren die gepakt zijn met illegaal vuurwerk op zak, of die vuurwerk aanstaken buiten de toegestane tijd.
De drie Betuwenaren zijn niet de enigen die in aanraking komen met bureau Halt door vuurwerk. Klopstra laat haar agenda zien. „Vanmiddag heb ik nog vijf zaken in Tiel.” De maandag en dinsdag staan eveneens volgepland.
Kwaad
Ongeveer vijf weken geleden werd Arend op school betrapt met vuurwerk in zijn zak. „Ik had drie vlinders bij me en moest mee naar het politiebureau.” Daar vragen agenten of er thuis nog meer ligt. Arend ontkent. Twee agenten gaan op zoek en halen enkele nitraatbommen en vlinderbommen achter de kast op zijn slaapkamer vandaan.
Klopstra: „Je hebt dus gewoon gelogen. En toen?” Arend: „Ik moest opnieuw naar het bureau om een verklaring af te leggen.” Klopstra: „Waarom lieg je dan? Je trekt toch aan het kortste eind.” Arend: „Ik dacht dat ze het niet zouden vinden.” Klopstra: „Dat zie je, eerlijk duurt het langst.”
„Waarom handelde je eigenlijk in vuurwerk?” Arend, schouderophalend: „Ze vroegen of ik eraan kon komen.” Klopstra: „Ik kan me voorstellen dat je een handelsgeest hebt, maar doe het dan met iets anders. Je bent vijftien jaar. Dan heb je een eigen verantwoordelijkheid. Je kunt zelf nadenken. Waarom zeg je dan geen ”nee”?” Arend blijft het antwoord schuldig.
De ouders van Arend wisten niet dat er vuurwerk in zijn kamer lag. Zijn vader, die naast hem zit: „Hij mag het helemaal niet hebben. We willen die rommel niet in huis.” Klopstra: „Heb je er ook straf voor gekregen?” Arend knikt. Zijn vader: „Nu moet je eerlijk zijn. Je hebt geen straf gehad. We waren wel kwaad.”
Gymzaal
Volgens Klopstra heeft Arend geluk dat hij naar Halt kan. „Weet je wel wat de gevolgen zijn als de officier van justitie dit afhandelt?” Het blijft stil. „Als je daar een straf krijgt, komt je naam in het archief. Wat wil je worden?” Arend: „Hovenier.” Klopstra: „Als je solliciteert, zal een werkgever om een verklaring van goed gedrag vragen. Die krijg je niet als je in het archief van justitie staat. Dus je toekomstige baas zoekt een ander, er zijn toch genoeg sollicitanten.”
De grootte van de straf die Halt uitdeelt is afhankelijk van het strafbare feit en de leeftijd van de dader. Klopstra: „Jij komt er goed vanaf. Ik heb het nog even nagekeken, maar je krijgt echt niet meer. Omdat je vijftien jaar bent en illegaal vuurwerk op zak had, moet je acht uur aan de slag in een gymzaal, schoonmaken waarschijnlijk.”
Arend en zijn vader moeten een verklaring ondertekenen dat ze het eens zijn met de straf die de scholier moet volbrengen. Pa wil weten of het niet met een boete afkan. Klopstra: „Halt kan geen boetes geven. Dan moet ik de zaak terugsturen naar justitie.” Klopstra richt zich tot Arend: „Je móet niet. Je mág naar Halt.” Uiteindelijk staan beide handtekeningen op het document.
„De zaak wordt gesloten als je het werk goed hebt gedaan”, zegt Klopstra. „Dan ben je na aanstaande zaterdag weer van ons af. Zorg alleen dat je niet binnen een jaar weer bij ons komt: dan helpen we je niet.”
Arend Flier heet in werkelijkheid anders.
Het alternatief
Jongeren van 12 tot 18 jaar die door een licht misdrijf in aanraking komen met de politie, kunnen een alternatief voor een strafrechtelijke vervolging aangeboden krijgen: de Haltmaatregel. Halt (Het ALTernatief) is een snelle en duidelijke werkstraf op onaanvaardbaar gedrag.
Als een dader zich aan alle afspraken met Halt houdt, zijn straf netjes heeft uitgevoerd en de eventuele schade heeft terugbetaald, geeft Halt aan de politie door dat de Haltprocedure is geslaagd. De politie zal dan de zaak seponeren. Dit betekent dat er geen proces-verbaal wordt gestuurd naar de officier van justitie. De zaak is dan afgedaan. Hiermee voorkomt de dader een aantekening in het archief van justitie, ofwel een strafblad.
Meer informatie op www.halt.nl
Reacties (6)
ik. bezorger | vrijdag 6 januari 2006 - 17:44 | ![]() |
aantal posts:37 | Arend ziet ze zeker vliegu. |