Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Tandarts worden is doorbijten

Geschiedenis, zilversmeden, planologie. Help wat moet ik kiezen na de middelbare school? Magneet laat in een serie studenten aan het woord over hun studie. Deze week deel 3: Seline Hamstra (22), vierdejaarsstudente tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

Seline Hamstra is vierdejaarsstudent tandheelkunde in Groningen.

Seline Hamstra is vierdejaarsstudent tandheelkunde in Groningen.

Keuze: „Ik wilde altijd al iets met medische wetenschappen doen. Toen ik in vwo 4 zat, las mijn moeder in de krant dat er een tekort aan tandartsen dreigde te ontstaan. Samen zijn we naar een voorlichtingsdag geweest. Vanaf toen was het duidelijk dat ik die studie zou gaan volgen.”

Nodig: „Als je tandheelkunde wilt studeren moet je een vwo-diploma hebben met het profiel natuur en gezondheid. Na de inschrijving volgt een loting. Ik had geluk, de eerste keer was het raak. Ongeveer de helft van de mensen wordt uitgeloot.”

Leuk: „Er zit een medische kant aan het vak.” Lachend: „Ondanks dat de patiënt weinig kan zeggen in de stoel is het werken met mensen leuk. En het is een uitdaging iets moois te maken van iemand die bijvoorbeeld zijn voortanden heeft beschadigd. Het geeft een goed gevoel als ik een patiënt kan wegsturen die eerst veel pijn had en daar nu geen last meer van heeft.”

Opleiding: „Tijdens de eerste twee jaar oefenen we als studenten in een prekliniek. We moeten leren boren in kunststof tanden. Dat lijk makkelijk, maar is behoorlijk lastig. Boren vergt nogal wat handigheid en je moet weten welke boor je wanneer gebruikt.

Stap voor stap leren we hoe we een gaatje moeten boren. Elk onderdeel wordt getoetst. Je mag maar één keer per jaar voor een onderdeel zakken. De opleiding is dus behoorlijk doorbijten. Na de eerste twee jaar ga je als student in de universiteitskliniek aan de slag. Op dinsdag behandel ik een aantal patiënten. Vooraf spreken we alles door met de docent en hij controleert elke stap die ik doe.”

Stage: „Per jaar loop ik twee dagen stage in een gewone tandartsenkliniek. Dat is om de verschillen tussen onze oefenkliniek en die van de gewone tandarts te zien. In de zaal van de universiteit staan tussen de twintig en dertig stoelen, bij de tandarts op de hoek een of twee.”

Vervolg: „Na de zomervakantie moet ik nog één jaar om deze studie af te ronden. Ik oriënteer me op een vervolgopleiding van een jaar om in het ziekenhuis te kunnen werken. In ieder geval wil ik nog niet direct beginnen met een eigen praktijk.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.