Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Politiemensen terughoudend in gebruik geweld

Rianne en Marlinda reageren op de stelling: Politiemensen zijn terughoudend in het gebruik van geweld bij aanhoudingen. Terecht.

Rianne Hardeman (16), Ederveen
„Geweld gebruiken? Dat is helemaal niet nodig. Als de politie er tijdens een arrestatie gelijk op los slaat, vind ik dat duidelijk een teken van onmacht. De kracht ligt er toch in iemand rustig en duidelijk uit te leggen waarom je diegene arresteert. Met praten bereik je meer.

Als een politieagent zelf geweld gebruikt, kan dit leiden tot agressiviteit bij de verdachte. In plaats van dat je de ander kan arresteren, gaat deze juist protesteren.

Daarbij moet er een echte reden zijn als politiemensen geweld inzetten. Persoonlijk vind ik het wel terecht als agenten zich verdedigen als verdachten gewelddadig zijn. Dan is het legitiem om hardhandig op te treden. Maar dit mag niet als excuus gebruikt worden om er maar op los te hakken. Nee, het moet dan enkel om zelfverdediging gaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de rellen tijdens de MKZ-crisis. Boeren gooiden toen stenen naar de politie. Heel begrijpelijk, maar het kan niet. De politie mag dan best stokken, honden of knuppels gebruiken. Voor de veiligheid.

Marlinda van Antwerpen (17), Maasdam
„Gewelddadig optreden van de politie is goed. Van een slappe aanpak leren mensen niets. Dan gaan verdachten juist denken dat de politie hen weinig kan maken.

Natuurlijk zijn er grenzen. De politie moet een arrestant niet zo hard slaan, dat hij bewusteloos raakt. Dat gaat me te ver en het is niet menswaardig.

Als verdachten protesteren als de politie hen wil oppakken, is een harde aanpak voor de hand liggend. Als verdachten zelf gaan schoppen of slaan, moet je je toch verweren? Daarnaast heeft deze aanpak volgens mij best effect. Verdachten zullen in het vervolg wel voorzichtiger zijn er en mogelijk niet zomaar op los slaan.

Als de politie klappen uitdeelt, moet dit wel beheerst gaan. Agenten moeten niet zomaar iemand in de buik gaan stompen. Want dit kan ernstige gevolgen hebben. Dus ze moeten eerst denken voordat ze iets doen.

Een verdachte is niet per definitie de dader. Maar dat maakt voor het gedrag van de politie geen verschil. Zij hoeven niet voorzichtig met de persoon om te gaan omdat zijn schuld nog niet is bewezen. Dan kun je nooit iemand hardhandig aanpakken.

Vind jij het ook leuk om je mening te geven over een stelling? Stuur dan een mail of brief naar de Achterkrant.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.