In de ban van de sudoku
RD start met dagelijkse cijferpuzzel op Achterkrant
KAMPEN - In de schoolbus, in de wachtkamer, in de file. Overal zie je puzzelaars driftig in de weer met de sudoku, de cijferpuzzel waarbij je niet hoeft te rekenen. De Achterkrant doet mee. Vanaf maandag verschijnt er dagelijks een sudokupuzzel in het RD. Jaap Bosman, grijnzend: „Sudoku’s zijn niet moeilijk. Elke sukkel kan het.”
Over populariteit hoeft de puzzel niet te klagen. Boekjes vliegen over de toonbank. Wat veel games niet voor elkaar krijgen, lukt de sudoku wel. Zowel in het buitenland als in Nederland buigen duizenden hoofden zich over de razendpopulaire puzzels.
Jaap Bosman (14) uit Genemuiden is vol lof over de sudoku. Op verzoek van Magneet wil hij wil er zelfs zijn gymles voor overslaan. Om zich samen met plaatsgenote Femke Visscher (15) op de puzzels te storten.
Jaap: „Ik heb thuis zo’n dik puzzelboek liggen. Kan ik voorlopig mee vooruit. Soms neem ik wat puzzels mee naar school. In een vrij uur ga ik dan aan de slag.” Olijk grijnzend: „En soms doe ik het -ehm, ik zal niet zeggen bij wie- onder de les.”
Femke heeft nog nooit een sudoku gemaakt. „Ik ben meer iemand van de legpuzzels, vooral die met 1000 stukjes zijn leuk.”
Rustig legt Jaap aan Femke uit hoe het werkt. „Klinkt simpel”, is haar eerste reactie. „Gewoon in elke rij, elke kolom en elk vakje een cijfer van 1 tot 9 invullen.” Maar als ze zich over een eenvoudige puzzel buigt, lijkt hulp van Jaap toch nodig. „Kijk, in dit vakje zit nog geen 2.”
„In die kolom en rij ook niet”, vult Femke aan. „Gewoon die 2 invullen maar?” Vragend kijkt ze naar Jaap.
„Even wachten”, reageert deze. „Eerst kijken of je die 2 nergens anders in dat vakje kwijtkunt. Want je mag ’m maar één keer gebruiken.”
Jaap vult vervolgens zonder moeite in rap tempo een andere puzzel in. „Je moet gewoon logisch denken. Je hoeft echt niet intelligent te zijn. Het is een makkie, elke sukkel kan het.”
Toch zit hij even later te zwoegen als hij een puzzel met een hogere moeilijkheidsgraad maakt. „Soms kom ik er niet uit. Dan ga ik even computeren. Maar hij móét af. Dat kost me dan soms wel een uur.”
Femke krijgt de slag te pakken. Hoe meer minuten er verstrijken, hoe sneller het gaat. „Ik ga ook zo’n boekje kopen. Dit is echt leuk. Je moet het even doorhebben, maar dan gaat het.” Jaap kijkt op. Wacht maar tot je een moeilijke puzzel hebt, lijkt hij te denken.
Vanaf volgende week prijkt er op de Achterkrant dagelijks een sudokupuzzel. Met daarbij de oplossing van de puzzel van de vorige dag. Of de twee zich aan de puzzels gaan wagen? Voor Jaap een overbodige vraag. Femke: „Dat zie ik wel zitten.”
Bekijk een voorbeeld in de Magneet van vandaag.
Spelregels
Het rooster bestaat uit 81 vakjes, in totaal dus 9 rijen en 9 kolommen van elk 9 vakjes. Het rooster van 9 x 9 is nog eens onderverdeeld in blokjes van elk 3 x 3 vakjes. In elk vakje moet een cijfer van 1 tot 9 ingevuld worden. Een cijfer mag maar één keer in dezelfde verticale rij, in dezelfde horizontale rij en in hetzelfde blokje voorkomen.
Tips voor beginners
- Begin altijd met potlood. Schrijf in elk vakje alle mogelijk nummers die in dat vakje kunnen worden ingevuld. Zo kun je al enkele cijfers invullen. De nummers waarvan je zeker bent dat ze juist zijn, kun je het best met pen invullen om het overzicht duidelijker te maken.
- Ga nu op zoek naar paren. Zoek naar twee cijfers die in dezelfde rij, dezelfde kolom of hetzelfde blok meerdere keren samen voorkomen. Bijvoorbeeld: je hebt drie vakjes in dezelfde rij waar je telkens een 7 of een 2 kunt invullen. In een van de drie vakjes kun je echter 7, 2 en 3 invullen. Dan weet je dat je voor dat vakje een 3 móét invullen.
Reacties (3)
willyanne bezorger | maandag 5 december 2005 - 17:12 | ![]() |
aantal posts:3 | Jan, nie zo plagen tegen je zus he :P Lekker morgn vrij jah, Thea!! Leuk dat dr ook n foto op is gekomen.. |
ikju bezorger | maandag 5 december 2005 - 21:10 | ![]() |
aantal posts:7 | lache joh!!!!!!!!!!!!>.............. |