Kamer stemt in met blowverbod
DEN HAAG - Een nipte Kamermeerderheid heeft dinsdag ingestemd met een motie van CU en VVD om drugsgebruik in de openbare ruimte te verbieden.
De motie kreeg behalve van de indieners steun van CDA en SGP, „de eens beoogde coalitie”, zoals CU-voorman Rouvoet aantekent. Overigens spraken ook Nawijn en Wilders zich uit voor de motie.
De CU lanceerde vorig jaar een uitgewerkt plan om blowen in de openbare ruimte en in openbare gelegenheden te verbieden. Aanvaarding van de motie beschouwt Rouvoet als een doorbraak van een taboe. De motie is naar zijn zeggen vooral bedoeld om de verloedering van de openbare ruimte tegen te gaan.
Het is nog onduidelijk wat minister Donner van Justitie met de motie doet. Tijdens overleg in commissieverband enkele weken geleden hield hij de boot af op grond van juridische argumenten. „Maar die vond ik niet zo sterk”, tekent Rouvoet aan.
De Opiumwet verbiedt het bezit van softdrugs, maar als gevolg van het gedoogbeleid wordt er niet tegen opgetreden. Volgens Donner kan er daarom ook geen algemeen blowverbod worden uitgevaardigd. Rouvoet stelt echter dat een beperking van het gedoogbeleid juridisch wel degelijk mogelijk is.
De CU’er zegt ervan overtuigd te zijn dat veel inwoners van oude stadswijken hem dankbaar zullen zijn voor de motie. „Blowen in het openbaar is daar schering en inslag. Veel ouders vinden het vreselijk dat hun kinderen hiermee worden geconfronteerd. Blowen in het openbaar rukt op. Als ik van het gebouw van de Tweede Kamer naar het station loop, word ik omringd door wietdampen. Laat ze het thuis doen.”
De motie is ook een steuntje in de rug voor politie en justitie in enkele regio’s in Nederland. Zo trad justitie in Haarlem onlangs op tegen het gebruik van softdrugs tijdens een dancefestival. Ook in Dordrecht wordt strenger opgetreden. Daar werd justitie onlangs echter door de rechter teruggefloten Een student die was bekeurd omdat hij in een park een joint had gerookt, kreeg van de rechter gelijk omdat in het verbaal niet goed was aangegeven welke overlast de jongen had veroorzaakt. Het Stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam wil eveneens het blowen op bepaalde plaatsen verbieden. Het wacht op toestemming van de gemeenteraad. Het college van procureurs-generaal vindt dat er nu al kan worden opgetreden tegen het publiekelijk opsteken van een joint, maar dat er dan ook wel overlast moet zijn.