Ff serieus: Geestesgaven in de gereformeede gezindte
Bijzondere geestesgaven worden in de Bijbel beschreven, maar de rechterflank van de gereformeerde gezindte doet er (vrijwel) niets mee. Is dat niet vreemd?
Het is een hot item, bijzondere geestesgaven.
CV.Koers timmert met het thema ”Bijzondere geestesgaven” aan de weg. De uitslag van enquêtes lijkt niet te negeren. Gemeenteleden en hun predikanten vinden dat de Kerk onder de maat leeft als ze zich niet méér openstelt voor bijzondere geestesgaven, zoals tongentaal en profetische gezichten.
Maar niet voor niets spreekt de kerk over bijzondere gaven. In buitengewone situaties wil God buitengewoon ondersteunen, bemoedigen.
Het was een buitengewone tijd, 2000 jaar geleden. Het Evangelie begon zijn zegetocht. Schijnbaar onneembare barrières van de joodse leer, het heidense leven en de Griekse filosofie moesten worden doorbroken. In de voorhoede enkele ongeschoolde, geminachte vissers.
De Pinkstergeest zette bijzondere middelen in en het koninkrijk van Christus veroverde onstuitbaar de wereld.
Ook nu verkeert de Kerk soms in bijzondere situaties: een kleine gemeente tussen vijandige moslims in Saudi-Arabië, enkele christenen in een afgrijselijk kamp in Noord-Korea. Zou de Geest daar geen bijzondere middelen gebruiken? Zou Hij daar niet kunnen spreken door dromen, profetie, tongentaal? Laten we huiveren om menselijk over Hem te denken.
Moet je als jongere uitzien naar bijzondere geestesgaven? Moet je er als gemeente naar verlangen? Verlang hartgrondig naar de komst van de Heilige Geest. Bid 24 uur per dag of die Geest in jouw hart en in je gemeente wil werken. Als de Geest dan komt, dan zul je zien hoe goddelijk vanzelfsprekend Hij eigenlijk werkt.
Misschien is dat dan nog wel het grootste wonder, hoe eenvoudig God alles verandert in je hart, je leven, je gemeente. Hij spreekt en het is er. Hij komt en brengt alles mee. Dan zie je met heilige verbazing geestesgaven opbloeien: liefde, blijdschap, vrede, zachtmoedigheid, matigheid, om er maar eens een paar te noemen.
Wie zou daar niet naar verlangen, in de kerk, in je eigen leven. Leven in de vreze des Heeren. Van dag tot dag.
S. D. Post
Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail je vraag dan naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.