Viertal koloniseert graag
„Lekker de ander plagen.” Ruben Knobbout (12) uit Erichem speelt vaak met zijn drie broers het bordspel ”Kolonisten van Catan”.
Aanschaf: „Kolonisten van Catan is eigenlijk van iedereen. Mijn broer kreeg het spel bijna een jaar geleden voor zijn verjaardag. Bij mijn oom en tante hebben we afgekeken hoe we het moesten spelen en daarna ging het eigenlijk vanzelf. De vijf of zes uitbreidingssets die we nu hebben, gaven mijn ouders mij of een van mijn broers op een verjaardag.”
Gebruik: „Het is een bord waarop zeskantige tegels met grondstoffen zoals hout, steen, graan en wol staan en een getal. Daaromheen kun je dorpen en steden bouwen. Om beurten gooit iemand met twee dobbelstenen. Gooit mijn broer een twee en een drie en ligt mijn dorp naast een tegel waarop een vijf ligt, dan krijg ik één grondstof. Met de combinatie van verschillende grondstoffen kan ik steden en dorpen bouwen.
Grondstoffen ruilen is ook mogelijk. Uiteindelijk leveren de dorpen en de steden punten op. De speler die het eerst tien punten heeft, wint.”
Leuk: „Het is gezellig om te spelen. We hebben veel lol met elkaar. Iemand die veel wol als grondstof heeft, noemen we voor de gein schaapherder.
Kolonisten spelen is spannend. Er is een ridder in het spel. Wie een zeven gooit met een dobbelsteen, mag de ridder verzetten. Als die op een tegel naast jouw dorp staat, kun je daarvan geen grondstoffen krijgen. Zo kun je dus een ander dwarszitten.”
Lastig: „Het spel is niet moeilijk. Meestal bouw ik zo veel mogelijk dorpen, want de ruimte is maar beperkt. Later kan ik de dorpen altijd nog tot stad uitbouwen.”
Met wie: „Meestal speel ik het spel met mijn broers, ongeveer één keer per week. In de vakantie spelen we het elke avond. Dan is aan het eind van de vakantie één persoon de winnaar, hij die de meeste potjes gewonnen heeft. Mijn ouders doen ook regelmatig mee. Vooral in de vakantie.”
Hoe lang: „Dat verschilt. De ene keer duurt het anderhalf uur, de volgende keer drie kwartier. Het ligt er maar net aan welke en hoeveel uitbreidingssets we gebruiken en tot hoeveel punten we gaan. Vijftien punten bij elkaar verzamelen duurt natuurlijk langer dan tien.”
Heb jij een favoriet bordspel? Schrijf naar de Achterkrant of stuur een e-mail naar achterkrant@refdag.nl