Reclame maken met levensbeschrijving
Nog steeds zijn tienduizenden jongeren werkloos of op zoek naar een baan, meldt het Taskforce Jeugdwerkloosheid. Om dat probleem aan te pakken startte het voor bedrijven de actie ”adopteer een CV”, om zo jongeren aan het werk te krijgen. Vrijwel elke werkgever vraagt naar een curriculum vitae bij een sollicitatiebrief.
Een paar tips:
Verzorgd
- Een cv moet netjes, verzorgd en in foutloos Nederlands zijn opgesteld. De opmaak en de overzichtelijkheid zijn van groot belang. Zit er een vlekje op of een taalfoutje in? Print dan een nieuw exemplaar.
- Laat het cv door iemand anders nalezen, een auteur leest zelf snel over eigen fouten heen.
- Deel het cv in duidelijke blokken in: opleiding, ervaring, varia. Zorg daarbij steeds voor forse witruimten. Zo blijft het document leesbaar.
Inhoud
De volgende persoonlijke gegevens mogen niet ontbreken:
- Naam + voornaam
- Adres
- Telefoonnummer: let erop dat de voicemail geen onzin uitkraamt als: „Yo, je weet dat het met mij goed gaat, dus doe je ding.”
- E-mail: Gebruik geen rare emailadressen als leukejongen@hotmail.com en controleer de inbox regelmatig.
- Geboortedatum
Opleiding
- Begin met de laatst genoten opleiding en werk zo terug. Vermeld eventuele specialisaties, de plaats van de school en de behaalde diploma’s.
- Maak een splitsing tussen cursussen en opleidingen. Zo voorkom je dat een minder relevante, maar pas gevolgde cursus boven de universitaire studie komt te staan.
- Vermeld alleen relevante zaken. Noem dus geen cursus batikken, tenzij het een sollicitatie voor handvaardigheiddocent is.
- Gebruik bij voorkeur de officiële functienaam en maak zaken niet mooier dan ze zijn. Een communicatiemedewerker is iemand anders dan een communicatiemanager.
- Probeer kort, krachtig en zo concreet mogelijk een beeld te schetsen van de vorige baan, de verantwoordelijkheden en vooral wat er bereikt is.
Bronnen: www.leren.nl en www.vacature.com.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.