De Bijbel, een boodschap voor elke dag
„Ik bedenk wat Gods Woord mij te zeggen heeft”
AMERSFOORT - Uren zou je erin kunnen lezen. En er geen genoeg van krijgen. Tien keer dezelfde tekst lezen. En toch nieuwe dingen blijven ontdekken. De Bijbel blijft boeien.
Gereformeerde jongeren lezen gemiddeld bijna iedere dag uit de Bijbel, meldde een onderzoek van het Nederlands Bijbelgenootschap deze week. Hoe doen ze dit en wat betekent dit voor hen? Drie leerlingen van het Van Lodenstein College Amersfoort vertellen welke plaats de Bijbel in hun leven inneemt. Alida Adams: „De Bijbel leert me hoe ik dagelijks in het leven moet staan en hoe mijn relatie met God is.”
Bijbel als houvast
Alida Adams (18), Lunteren:
„Vanaf m’n vijftiende is de Bijbel wat voor me gaan betekenen. Daarvoor deed Gods Woord me niks. Maar vanbinnen voelde ik me leeg. Totdat ik mensen ontmoette die vanuit hun persoonlijk leven iets konden vertellen over de waarde van de Bijbel. Toen zag ik het: Zij hadden iets wat ik niet had. Ik raakte meer en meer geďnteresseerd en ging vaker de Bijbel lezen. Ik merkte ook dat God me hielp bij het lezen uit de Bijbel.
Hij maakte me duidelijk dat bidden en Bijbellezen aan elkaar gekoppeld moeten zijn. Voordat ik persoonlijk de Bijbel pak -’s ochtends en ’s avonds- bid ik om de werking van de Heilige Geest. Ik vertrouw erop dat als je gelovig bidt, Hij je wil helpen de Bijbelse boodschap te begrijpen.
Ik merk dat ik niet te lange stukken moet lezen. Vaak kies ik een kort gedeelte. De woorden moet ik dan laten bezinken. Ik bedenk er dan bij wat het mij te zeggen heeft.
Op deze manier krijg ik soms iets mee voor de hele dag. Laatst merkte ik bijvoorbeeld dat ik heel erg moeite had met een bepaald persoon. Die ochtend las ik in de Bijbel een kort stukje over verdraagzaamheid. Toen voelde ik: ik krijg wat mee voor deze dag.
Ik zoek ook specifieke stukken op in de Bijbel. Laatst zat het me dwars dat ik een kans had laten schieten om tegenover een niet-christen te getuigen. Toen herinnerde ik me een gedeelte uit Ezechiël dat hierover handelt. Toen ik dit ging lezen, zag ik in dat ik fout was geweest en dat ik mogelijkheden moet aangrijpen om de ander in contact te brengen met het Evangelie.
Ik zou niet zonder de Bijbel kunnen. Hij leert me hoe ik dagelijks in het leven moet staan en hoe mijn relatie met God is. De Bijbel is mijn houvast.”
Troost in een dipje
Wim van Oosterom (13), Hilversum:
„Elke avond voordat ik naar bed ga, lees ik uit de Bijbel. Ik slaap samen met mijn 12-jarig broertje op een kamer, daarom lezen we om de beurt. We gebruiken daarbij een dagboek. Dat behandelt telkens een Bijbelboek. Een boek als Openbaring of Jesaja vind ik moeilijk te begrijpen. Een dagboek helpt me dan te zien wat de schrijver met de tekst precies bedoelt.
Ik kies er bewust voor om ’s avonds uit de Bijbel te lezen. Dan kan ik goed m’n aandacht erbij houden. ’s Ochtends heb ik vaak haast. Dan zou de boodschap echt niet landen.
Tegenwoordig lees ik uit de Nieuwe Bijbelvertaling. Ik wissel een beetje af. Vorig jaar las ik de Statenvertaling. De woorden uit de NBV vind ik erg goed te begrijpen, ze zijn eigentijds. Aan de andere kant moet ik daar wel aan wennen. Soms lijkt het dan of er oneerbiedig over God wordt gesproken.
De Bijbel is voor mij belangrijk omdat hij mij leert hoe ik moet leven en met anderen om moet gaan. Zo zegt de Bijbel mij bijvoorbeeld dat ik anderen niet moet pesten; het beste voor de ander moet zoeken. Maar ook voor mezelf. Eerder kwam ik wel op plaatsen waar ik eigenlijk als christen niet kon zijn - ik zeg liever niet waar. Maar ik neem de Bijbel serieus. Deze zegt dat ik me met belangrijkere zaken bezig moet houden.
Soms denk ik: Wat heeft het leven voor zin. Dan zit ik echt in een dipje. Ik zoek dan in de Bijbel naar gedeeltes waar ik van kan leren. Dan ervaar ik dat God troost kan geven als ik verdrietig ben. De Bijbel geeft dan rust.”
Hardop Bijbellezen
Caroline van Leeuwen (15), Hilversum:
„Bijbellezen? Dat doe ik hardop. Dan kan ik m’n aandacht er veel beter bij houden en lees ik niet over woorden heen.
Elke avond lees ik uit de Bijbel en een dagboek. Een dagboek maakt vaak een Bijbelgedeelte duidelijk doordat het een link legt naar deze tijd. Dan kun je er voor je gevoel meer mee.
Ook ben je met een dagboek gericht op speciale Bijbelboeken of thema’s. Pas ging het over het boek Job en het thema lijden. Ik vond dat zelf nogal aansprekend omdat de buschauffeur van mijn lagere school heel ziek is en ook met lijden te maken heeft.
De Bijbel helpt me om standpunten in te nemen. We leren bijvoorbeeld bij een vak als biologie Bijbelse argumenten tegen euthanasie. Soms doet de Bijbel een persoonlijk appel op me. Dan voel ik dat ik moet zorgen dat ik Gods kind word. Maar ik leg het zo makkelijk naast me neer. Van goede voornemens komt zo weinig terecht. Eigenlijk vind ik dit heel erg, want ik weet dat het zo niet moet.
Als ik uit de Bijbel lees, bid ik daarna of God me wil helpen. Hij kan dat, dat weet ik.”
Er zijn nog geen reacties geplaatst.