Poetsen en flossen voor een gezond gebit
Nederlanders zorgen steeds slechter voor hun tanden. Ze eten te zoet, poetsen te kort en vernieuwen hun tandenborstel te weinig. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie van de Nationale Poetsweek. Enkele tips voor een mooi en gezond gebit:
Kies een tandenborstel met een kleine, smalle toelopende borstelkop en zachte haren. Hiermee worden ook de moeilijk te poetsen kiezen achter in de mond goed bereikt.
Vervang je tandenborstel iedere drie maanden of als de haren uiteen staan.
Een elektrische tandenborstel verwijdert beter het tandplak uit de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Een ander voordeel is dat hij automatisch de juiste poetsbewegingen maakt.
Poetsen
Poets minstens tweemaal per dag met een fluoridenhoudende tandpasta en indien mogelijk na elke maaltijd.
Probeer minstens twee minuten te poetsen.
Poets niet onmiddellijk na het eten van zure vruchten of het drinken van vruchtensap. De combinatie van zuur en het borstelen werkt een snellere slijtage van de tanden in de hand.
Tandvlees en glazuur worden beschadigd door te hard schrobben, poets daarom voorzichtig.
Poets ook de tong. Dit draagt bij aan een frisse adem.
Door ’s avonds te poetsen met een klein beetje tandpasta en niet na te spoelen, kan de fluoride in de tandpasta de hele nacht goed z’n werk doen. Dit versterkt het glazuur van je tanden en kiezen. Zo ontstaan er minder makkelijk gaatjes.
Reinigen
Poetsen alleen is niet voldoende. Reinig de ruimten tussen je tanden of kiezen minstens één keer per dag met flossdraad of een tandenstoker.
Gebruik plakverklikkers. Zij kleuren tandplak in de mond rood, waardoor duidelijk wordt waar goed gepoetst moet worden.
Eetgewoonten
Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag. Bacteriën zetten suikers uit voedingsmiddelen om in zuur, waardoor het tandglazuur wordt aangetast. Bij korte pauzes tussen eetmomenten heeft het glazuur te weinig tijd om zich te herstellen, wat de kans op gaatjes vergroot.
Drink niet te veel koffie, thee en rode wijn. Deze dranken zijn de meest voorkomende oorzaak van verkleuring.
Bron: www.nationalepoetsweek.nl