Spijbelen voor een hoempa-heisatrein
Prinses Máxima is niet geschikt voor de bouw
UTRECHT- Een speciaal voor jongeren omgebouwde trein stoomt veertien dagen door Nederland. „Ik spijbel voor deze feestexpress.” Jongeren kunnen gratis toeren met de Zilverrail. Wie de trein mist, mist niet veel.
Het valt maandagochtend niet mee. De machinist doet z’n best om negen treinstellen netjes langs perron 9 in Utrecht te parkeren. Mislukt. Op de goede plek staat de verkeerde deur. Opgepast, in z’n achteruit. Langzaam rijdt de trein 20 meter terug. Prinses Máxima kan zonder problemen instappen. Van een rode loper in een zilveren trein.
De feestexpress vertrekt met zeven minuten vertraging. Het is de NS weer gelukt. Tot en met volgende week donderdag doet de Koninklijke Feest Express 25 stations in Nederland aan. De feesttrein rijdt ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix. Op de zilverkleurige trein is een fraai gestileerd kroontje met daarop de cijfers 25 aangebracht. Koningin Beatrix wacht de speciale trein donderdag op in Delft. Afgelopen maandag zwaaide Máxima de Zilverrail uit in Utrecht.
Schaatsen
De omgebouwde trein telt negen wagons met een eigen thema: muziek, cultuur, sport, vrijwilligerswerk en opleiding en werk. Jongeren tussen de 15 en de 20 jaar kunnen gratis meerijden en deelnemen aan allerlei activiteiten in de trein en op de perrons. „De Zilverrail sluit naadloos aan bij de leefwereld van deze jongeren”, meldt een persbericht.
Dat blijkt. De leefwereld van de moderne jongere staat blijkbaar bol -of hol?- van beat, dance, rap, theater en soap. Radio 3FM laat hoemerdeboemerdeboem van zich horen, de dj-school geeft de jonge reiziger in het rijtuig ”Beats per Minute” een stoomcursus mixen en scratchen, terwijl het tvcollege.nl met wulpse beelden een staaltje van eigen kunnen showt.
Jongeren kunnen helemaal „uit hun dak gaan” in het treinstel van War Child. Een paar rijtuigen verderop mogen ze letterlijk hun wensen „uitschreeuwen.” Richting hun burgemeester bijvoorbeeld. Of een wethouder. En nog iets verderop kunnen de jeugdige reizigers op olympisch niveau schaatsen of roeien.
Tussen deze overdosis aan grotendeels inhoudsloze vormen van veelal onverantwoorde fun en vermaak vraagt het Centrum voor Werk en Inkomen nog even aandacht voor serieuze zaken. Werk en opleiding bijvoorbeeld. Of beroep en studie. Maar daarvoor hoeft een jongere echt de trein niet te pakken. Prinses Máxima waagde zich maandag wel even aan een beroepskeuzetest. Nee, geschikt voor de bouw is ze niet. Techniek ligt haar beter.
Treinfanaat
Tijdens de eerste rit reden meer dan 200 jongeren mee. Waarom ze meerijden weten ze zelf niet precies. ’t Is gratis, dus… Wat ze aan boord aantreffen, nee, dat was vooraf niet bekend. Het schijnt leuk te zijn, zo’n jongerentrein. En prinses Máxima is er, dus dan moet het wel goed zijn.
Onderweg kun je daten via bluetooth, vertelt Renee Struik uit Rijssen lichtelijk opgewonden op perron 9. „Ik zoek een leuke vent, eentje met lang zwart haar. Een beetje een kakker.” Vriendin Lindy Schueler valt meer op blond. Het duo heeft treinkaartjes gewonnen op internet. „Ik wil hier kijken hoe je radio moet maken.”
Hugo Visser uit Leidschendam komt voor de trein én de inhoud. Als echte treinfanaat móét hij deze bijzondere trein gewoon gezien hebben. Een paar maanden geleden heeft Hugo er voor het eerst over gehoord. „Het is dan toch leuk om bij de première te zijn”, vindt hij. Niet iedereen denkt daar zo over. Gelukkig rijden er ook nog normale treinen.