Snuffelen, knuffelen en buffelen
Nederlandse scholieren tijdens rondreis door Bulgarije: Wat zijn wij ontzettend rijk
Kleding uitdelen in twee weeshuizen. Gesprekken voeren met zigeuners. Winterhulppakketten klaarmaken in een baptistengemeente. Zestien jongeren uit Nederland -van Meliskerke tot Hoogeveen- trokken de afgelopen acht dagen op initiatief van stichting Kom over en help door Bulgarije om zelf te ervaren hoe het leven daar is. Magneet reisde mee en maakte een reisverslag. „Wees blij dat jullie in Nederland zijn geboren.”
Krap drie uur na vertrek van Schiphol landt vrijdagmorgen vlucht FB 462 van Bulgaria Air op het vliegveld van regenachtig Sofia. Vlady Raichinov, jeugdleider van de Bulgaarse baptisten, staat al klaar om de groep -onder de noemer Xperience Bulgarije- welkom te heten en naar de slaapgelegenheid te brengen.
Henrieke van den Brink (14) en Christine van Voorst (15) proberen onderweg -in het Engels- te weten te komen waarom de Bulgaren nee schudden, maar ja bedoelen. Of ja knikken en nee zeggen. Vlady durft het niet met zekerheid te zeggen, maar weet er wel een mooi verhaal over. „De Turken hebben lang in Bulgarije geheerst. Ze vroegen toen de inwoners met de punt van het mes op de keel of ze christelijk wilden blijven. Het laat zich niet moeilijk raden wat er met de mensen gebeurde wanneer ze ja hadden geknikt.”
Voetbalwedstrijd
Na een korte maaltijd staat op vrijdagavond een jeugddienst van de eerste baptistengemeente in de Bulgaarse hoofdstad op het programma. Op zaterdag steken de jongeren de handen uit de mouwen om mee te helpen aan een nieuwbouwproject van de baptisten. ’s Middags staat een bezoek aan de markt van Sofia op het programma. „Weinig knappe jongens”, is het commentaar van een aantal Hollandse meiden.
De jongens -Guido Mallegrom (15), Vincent Wouters (16), Henk van Bommel (15) en Jan de Bruin (16)- mogen hun voetbalkunsten vertonen tijdens een voetbalwedstrijd van de baptisten. Hoe het is om met 17-0 te verliezen? „Onze keeper kon er niets van en ze speelden helemaal niet over”, baalt Guido na afloop als een stekker.
Doopdienst
Na een bijzondere doopdienst op zondag -zeven volwassenen worden in de baptistengemeente van Sofia gedoopt- staat een gesprek met Theo Angelov op het programma. De predikant vertelt over het leven in Bulgarije tijdens het communisme. „Wees maar blij dat jullie in Nederland zijn geboren. Dat kun je niet genoeg waarderen.”
Op maandag gaat het per bus naar Sandanski. Eerst winterhulppakketten klaarmaken. Vervolgens naar de gastvrije zigeuners. Die wonen in kleine huisjes. Na afloop komen de tongen los. Iedereen is het over één ding eens: „Wat zijn wij ontzettend rijk.”
Ook de bezoekjes aan twee weeshuizen halverwege de week stemmen tot nadenken. „Het is moeilijk om zo even binnen te lopen en foto’s te maken. Je voelt je toch een beetje een indringer”, meent Evelien Koetsier (17). De kinderen in de tehuizen vinden niet alleen de Hollandse snoep lekker. Ze genieten er ook van om even geknuffeld te worden.
Varkensvlees
Het is soms ook buffelen geblazen voor de Nederlanders, onder meer vanwege het vele reizen. Ook moeten ze wennen aan het eten, dat anders is dan ze thuis gewend zijn. Soms eten ze twee keer per dag warm. Op het menu staat onder meer varkensvlees of roomkaas. Maar alles went.
En wat te denken van een doordeweekse kerkdienst van een huisgemeente van zigeuners in een oud vervallen huisje zonder kachel? Evelien: „Hier zie je dat het geloof niet iets is wat erbij hoort, maar dat mensen er de waarde echt van inzien.”
De komende tijd gaan de zestien hun belevenissen op school of jeugdvereniging vertellen en zo actie voeren voor Kom over en help om de mensen in Bulgarije ook financieel verder te kunnen steunen.
Wat ze als het meest bijzonder van de trip hebben ervaren? Voor Elselien van Belzen (15) uit Arnemuiden is het duidelijk: „Het bezoek aan de zigeuners. Wat stonk het daar. Echt niet gezond om in zo’n lucht te leven.”
Voor een reisverslag van de groep zelf zie www.komoverenhelp.nl.