Visserszoon: In de visserij is het moeilijk overleven
Lub Korf (16) uit Urk is er niet blij mee dat visserijbiologen de quota’s op schol, tong en kabeljauw willen verlagen. „Toch hebben wij er geen last van. Mijn vader vist met de R260K Karmøy-Viking op schol. Dit doet hij onder Noorse vlag, waardoor hij niet met de Nederlandse quota te maken heeft.”
Bij Lub thuis wordt er geregeld gepraat over de ontwikkelingen in de Nederlandse visserij. Volgens de visserszoon heeft de sector het moeilijk. „Maandag kwamen de visserijbiologen met het voorstel om de scholquota met eenvijfde en die van tong met eenderde te verlagen.” Dit is erg vervelend, want het is al zo lastig om te overleven. Ieder jaar mogen we door de dalende quota minder vis vangen. Ook komen er steeds nieuwe regels.”
Lub zit in het eerste jaar van het Berechja College in Urk, waar hij leert voor stuurman op een viskotter. Ondanks de moeilijkheden wil hij toch aan de slag in zijn favoriete beroep.
Behalve de problemen van de dalende visquota heeft de visserij op dit moment ook erg veel last van de hoge energieprijzen. „Wellicht moeten we andere visserijmethoden toepassen om gasolie te besparen. We kunnen bijvoorbeeld met zogenaamde scheerborden gaan vissen. Hierdoor hoeft er minder krachtig aan het net getrokken te worden zodat er minder brandstof wordt verbruikt.”
Door het varen onder Noorse vlag, waardoor zij buiten de Europese normen vallen, kan het gezin Korf goed rondkomen. „Mijn vader mag nu zo’n 585 ton schol per jaar vissen.” Toch heeft het varen onder een buitenlandse vlag ook nadelen. „Je mag geen of heel weinig kabeljauw vissen. Voor ons maakt dat niets uit, omdat mijn vader die toch niet vangt.”
Slechts drie Urkers varen onder Noorse vlag. „Je moet dan namelijk wel vangstrechten en een licentie in Noorwegen kopen.”
Er valt volgens de visserszoon niet te sjoemelen met het aantal gevangen vissen. „In een logboek moet worden opgeschreven hoeveel kilo er is gevangen. Tijdens het varen kan de Algemene Inspectiedienst aan boord komen om de papieren en de vangst te controleren.”
Hoewel hij het jammer vindt, kan Lub wel begrijpen dat er vanwege overbevissing minder vis mag worden gevangen. „Toch denk ik dat de biologen meer rekening houden met de Noordzee dan met de vissers.”
Dit artikel is vandaag te lezen op de Achterkrant van het Reformatorisch Dagblad
Reacties (2)
Gerrit-Jan Baarssen bezorger | maandag 24 oktober 2005 - 09:12 | |
aantal posts:3 | Ik zien ju eleke week wel, want ik bin ak un Urekker. Ik woen op noorderpalen53 |