Slimme rat
Een rat is erin geslaagd een team van wetenschappers maandenlang te slim af te zijn. De onderzoekers hadden het knaagdier losgelaten op een verlaten Nieuw-Zeelands eiland om te onderzoeken waarom ratten zo lastig zijn uit te roeien. Ze slaagden er pas vier maanden later in het dier weer te vangen op een naburig eiland. Dat berichtte het Britse tijdschrift Nature woensdag.
De wetenschappers hadden de beschikking over vallen, lokaas en speurhonden. Het diertje was zelfs voorzien van een halsband met een zendertje, maar toch wist het al die tijd uit handen van zijn belagers te blijven. „Wij hebben ontdekt dat het moeilijk is om een enkele rat te vangen”, aldus de onderzoeksleider.
Na tien weken zette de rat de achtervolgers op een dwaalspoor door 400 meter naar een nabijgelegen eilandje te zwemmen. Dat is de langste afstand die een rat voor zover bekend over open water heeft afgelegd. Uiteindelijk deed een valstrik met pinguïnvlees het voortvluchtige knaagdier de das om.
De vele afgelegen eilanden langs de kust van Nieuw-Zeeland hebben geregeld last van ratten, die er het natuurlijk evenwicht verstoren. De Noise-eilanden, een groep van onbewoonde beboste eilanden ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, zijn sinds 1981 zeker zes keer door ratten bezet.
Het onderzoek was bedoeld om erachter te komen of een eenzame rat die op een onbewoond eiland gestrand is, met de gebruikelijke val- en giftechnieken te vangen zou zijn. Volgens de wetenschappers stelt het onderzoek hen in staat de natuur op de eilanden beter te beschermen tegen de ongewenste bezoekers.