Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Nobelprijs voor artsen die maagbacterie ontdekten

    Het lijkt wel een mini-inktvisje, de Helicobacter pylori, oftewel de maagbacterie. Onder een microscoop is hij te zien: een klein lijfje met lange vangarmen. In 1979 ontdekte de Australische arts Robin Warren de Helicobacter pylori in de maag van mensen met een maagslijmvliesontsteking.

    Warren, een Australische weefseldeskundige, vertelde over zijn ontdekking tegen zijn collega Barry Marshall, een maagdarmspecialist. Marshall legde direct de link met een maagzweer.

    Die gedachte werd echter niet met gejuich ontvangen. Artsen waren ervan overtuigd dat stress, alcohol en roken de oorzaak waren van aantasting van het maagslijmvlies. Dat slijmvlies beschermt de maagwand tegen het bijtende maagzuur.

    Marshall liet zich echter niet ontmoedigen. Hij dook in de literatuur en ontdekte dat de bacterie al eerder was ontdekt. In weefselmonsters vond Marshall bij negen van de tien patiënten met een maagzweer -onder wie zijn schoonvader- de Helicobacter pylori.

    Met het medicijn Bismutch ging hij de bacterie met succes te lijf. Maar het ongeloof bleef. Daarom besloot Marshall in 1984 zichzelf te besmetten met de bacterie. Prompt kreeg hij een maagslijmvliesontsteking. Nu wist hij zeker dat zijn theorie klopte. Veel kranten schreven erover. Toch duurde het nog tot halverwege de jaren negentig voordat de ontdekking door artsen werd aanvaard.

    Er is nu een nieuwe behandeling tegen maagzweren: met bacteriedodende middelen (antibiotica) en maagzuurremmende medicijnen lukt het meestal goed om mensen van hun maagzweer af te helpen.

    Reacties (2)

    xzj
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    but hoor!!
    elientje uit sliedrecht
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:22

    heej das wel leuk! weer wat nieuws ontdekt! En je moet je eige maar wille besmette met da bacterie@!