Troonredes in andere landen
Groot-Brittannië
Ook in andere landen wordt het parlementair jaar geopend met een Troonrede.Dat gebeurt bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, in de Verenigde Staten van Amerika en in heel veel andere landen.
In Groot-Brittannië wordt er een heel spektakel van gemaakt. Heel vroeg in de morgen worden de kelders van het parlementsgebouw doorzocht om te kijken of er soms boeven zitten. In 1605 probeerde ene Guy Fawkes het parlement namelijk op te blazen met een flinke hoeveelheid buskruit die hij daar verstopt had. Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, doorzoeken de lijfwachten van de koningin de kelders zorgvuldig.
Deze groep lijfwachten, de zogenaamde Beefeaters (Vleeseters), bestaat al meer dan 500 jaar en is de oudste lijfwacht van de wereld.
Om ongeveer 11.00 uur reist de Britse koningin Elizabeth van haar paleis naar de parlementsgebouwen. Zij doet dat, net als onze koningin, in een gouden koets. Haar prachtige kroon, versierd met schitterende juwelen, wordt apart naar het parlement gebracht. Die kroon wordt bewaard in de Tower in Londen.
De Troonrede wordt voorgelezen in het Hogerhuis (onze Eerste Kamer). De leden van het Lagerhuis (onze Tweede Kamer) worden dan uitgenodigd naar het Hogerhuis, het zogenaamde ’House of the Lords’, te komen. Dat gebeurt door iemand, die de ’heer met de zwarte stok’ genoemd wordt. Hij is de boodschapper van de koningin. Hij draagt middeleeuwse kleding, heeft franjes aan zijn broek en draagt een zwaard. Als de parlementsleden hem zien aankomen, gooien ze snel de deur dicht. De boodschapper klopt dan drie keer met zijn stok op de deur en vraagt de parlementsleden mee te gaan. De deur blijft nog een paar minuten dicht, net alsof ze twijfelen of ze mee zullen gaan, maar uiteindelijk volgen ze hem natuurlijk iedere keer weer naar het Hogerhuis.
De Verenigde Staten van Amerika
In de Verenigde Staten van Amerika hebben ze geen koning of koningin. Het staatshoofd is een president. Op dit moment is dat George W. Bush.
Ook daar wordt elk jaar met veel vertoon het parlementair jaar geopend. Dat gebeurt in januari als de president de State of the Union voorleest. Hij leest die rede vooraan het Congres. Dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden (lijkt een beetje op onze Tweede Kamer) en de Senaat (vergelijkbaar met onze Eerste Kamer). In de State of the Union kijkt de president terug op wat de regering in het afgelopen jaar heeft bereikt en vertelt hij wat de plannen voor het nieuwe jaar zijn. Als de president de vergaderzaal binnenkomt, gaat iedereen staan om te applaudisseren.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.