Mobieltje voor je mening
Gemeente wil jeugd meer bij politiek betrekken
ZWAAGWESTEINDE - Mobieltjes uitdelen om jongeren bij de plaatselijke politiek te betrekken. De Friese gemeente Dantumadeel probeert jongeren uit Zwaagwesteinde met een Sony-Ericsson V600i mee te laten denken over beslissingen. „Maak een foto van een geschikte hangplek buiten het centrum en stuur die naar de website van de gemeente.”
„Je krijgt natuurlijk niet zomaar een nieuw mobieltje”, zegt Rienk van der Pas (16) uit het Friese dorp Zwaagwesteinde. Hij vroeg eerst naar de voorwaarden toen hij hoorde dat de gemeente Dantumadeel gratis mobieltjes aan jongeren uitdeelt. Dantumadeel wil zo de jongeren in het dorp Zwaagwesteinde bij de politiek betrekken.
Rienk kreeg vorige week zijn telefoon van de gemeente. „Ik moest vooraf een contract tekenen. Een vrouw legde uit hoe alles werkte. Ik moest een foto maken en versturen naar een kameraad die naast me zat.”
Projectleider Merijn Bouma: „Ongeveer een keer per week sturen we een sms’je met een vraag of een opdracht. Zo willen we de deelnemers betrekken bij beslissingen over kwesties die in hun eigen woonplaats spelen. Maak een foto van een geschikte hangplek buiten het centrum en stuur die naar de website van de gemeente.”
Dat laatste kost geld. Rienk: „Per maand krijg ik 5 euro sms-tegoed. Daarvan kan ik de vragen beantwoorden. De gemeente betaalt het abonnementsgeld. Alleen de gesprekskosten, 10 cent per minuut, betaal ik uit mijn eigen portemonnee.”
In totaal stelt de gemeente zeventig telefoons beschikbaar voor jongeren uit Zwaagwesteinde. Dat zijn jongeren uit allerlei verschillende groepen. Merijn Bouma: „Uit kerkelijke gemeenten, leden van sportclubs en jongeren die op straat rondhangen.” Volgens de projectleider kan iedere jongere uit het Friese dorp zich aanmelden. „Als de leeftijd maar tussen de 14 en de 22 jaar is en zo lang de voorraad strekt.”
In het contract staat volgens Rienk dat de eigenaar het mobieltje niet zomaar mag verkopen. „Ik moet proberen op alle vragen antwoord te geven.” Werkt de eigenaar niet meer mee met het project, dan moet de telefoon teruggeven aan de gemeente.
Rienk vindt de Sony-Ericsson V600i er goed uitzien. De scholier weet nog niet of hij de plaatselijke politiek beter gaat volgen, nu hij het mobieltje heeft. „Ik hoor er tot nu toe nooit iets over. Maar misschien sturen ze nu wel sms’jes over de politiek hier in het dorp. Dat zou wel interessant zijn.”
Over twee jaar loopt het project ten einde. Rienk: „Misschien mag ik mijn mobieltje dan houden. Een paar maanden voor het einde van die periode hoor ik daar meer over.” Zijn vrienden raadt hij in ieder geval aan mee te doen. „Als er nog mobieltjes over zijn.”