Rechter verbiedt subsidie aan SGP
DEN HAAG (ANP) - De overheid mag de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) geen subsidie meer geven zolang de partij geen vrouwen toelaat als volwaardig lid. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
De SGP reageerde verbaasd en teleurgesteld, de Nederlandse Staat overweegt tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.
De rechtbank wijst erop dat Nederland eind jaren tachtig het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties heeft bekrachtigd. Dat betekent dat de overheid maatregelen moet nemen om discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven uit te bannen. Dat is in het geval van de SGP niet gebeurd. De partij krijgt zelfs subsidie van de overheid.
Het gaat om een bedrag van 1,1 miljoen euro per jaar: 800.000 euro aan subsidie voor het partijbureau en 300.000 euro voor ondersteuning van de fractie in de Tweede Kamer. „Het zal helder zijn dat de uitspraak opnieuw druk zet op de discussie in de partij over het lidmaatschap van vrouwen”, stelden SGP-voorzitter Kolijn en fractievoorzitter Van der Vlies in de Tweede Kamer.
In de zaak tegen de SGP hadden de organisaties geëist dat de partij een einde moest maken aan het weren van vrouwen als volwaardig lid. De rechter zou daartoe de huidige statuten nietig moeten verklaren. De rechtbank verklaarde de eisers op dit punt niet-ontvankelijk, omdat er geen SGP-vrouwen bij het proces waren betrokken. De eisers weten nog niet of ze in hoger beroep gaan tegen die uitspraak.
De woordvoerder van het advocatenteam dat hen bijstond, prof. T. Barkhuysen, vindt dat de rechtbank in de zaak tegen de Staat een heel principiële uitspraak heeft gedaan die bredere gevolgen zal hebben. Volgens hem kunnen er op basis daarvan in Nederland nooit meer nieuwe partijen komen die vrouwen uitsluiten.