Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Ik wil de politie geen handje helpen door kentekenplaat”

    KOOTWIJKERBROEK - „Een kentekenplaat op mijn brommer? Geen denken aan, dat staat absoluut niet mooi.” Toch zal de 16-jarige Pieter van de Bruinhorst uit Kootwijkerbroek er binnen twee jaar aan moeten geloven. Voor 1 januari 2007 moet hij een geel plaatje op zijn racemobiel hebben. En jongeren die nog een scooter of brommer gaan kopen? Die kunnen er niet meer onderuit: sinds donderdag is er in de winkel geen bromfiets meer zonder kentekenbewijs te krijgen.

    Zit de RijksPolitie achter me aan?

    Zit de RijksPolitie achter me aan?

    Het kenteken is bedoeld voor brom- en snorfietsen, maar ook voor brommobielen en vierwielers met een lichte motor (quads). Het werkt hetzelfde als het kenteken van een auto of motor. Iedere bromfiets krijgt een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat. Met de kentekenregistratie worden de technische gegevens van alle Nederlandse bromfietsen en de persoonsgegevens van hun eigenaren geregistreerd.

    Voor de politie is het hierdoor makkelijker om bromfietsers die zich in het verkeer onveilig gedragen, te pakken. Via de kentekengegevens kan zij de wegpiraten snel achterhalen. Ook is het mogelijk dat de politie niet verzekerde bromfietsers op deze manier vlot ontdekt.

    Pieter van de Bruinhorst is niet enthousiast over het systeem. „Door de aanschaf van zo’n plaatje help je de politie een handje. Dan zou ik meewerken aan m’n eigen bekeuringen. Ik wacht liever nog even met het regelen van zo’n kenteken.” Pieter heeft sinds mei een brommer van het merk Derbi. „Het is een soort crossmotor. Hij is groter als een scooter. Mooi modelletje joh! Elke dag rijd ik wel een uurtje. Naar m’n werk tien minuten en daarnaast in m’n vrije tijd.”

    Stelen
    Het verhandelen van een gestolen bromfiets is met de komst van het kentekenplaatje afgelopen. „Nu kunnen dieven een gestolen brommer zo doorverkopen. Er zijn geen papieren nodig. Straks moet de berijder een kentekenbewijs laten zien”, zo zegt woordvoerder Peeters van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

    Pieter: „De kans dat anderen mijn scooter stelen, wordt door het kentekenplaatje absoluut kleiner. Dat vind ik wel een voordeel.”

    Per jaar worden in Nederland ongeveer 15.000 bromfietsen gestolen. Dat is 3 procent van het geschatte totale aantal brommers, ongeveer een half miljoen, zegt Peeters.

    Met het kenteken verdwijnt het bromfietsplaatje. Het bromfietskenteken is bijna anderhalf keer groter dan het bromfietsplaatje. Er komt een liggende en een staande versie. Voor snorfietsen wordt de plaat in blauw uitgevoerd, voor de rest in de kleur geel. Pieter: „Zo’n geel ding op m’n brommer, dat staat absoluut niet mooi. Gelukkig is het nog geen 2007.”

    Het regelen van een bromfietskenteken

    - De bromfiets laten schouwen.
    - Een door de RDW erkend schouwbedrijf controleert en registreert de technische gegevens van je bromfiets. Die schouwbedrijven zijn vaak ook bromfietshandelaren.
    - Het kentekenbewijs aanvragen.
    - Na de schouwing krijg je een formulier mee met de geregistreerde technische gegevens van de bromfiets. Hiermee kun je op het postkantoor het kentekenbewijs aanvragen. Dit kost 22,50 euro. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
    - De kentekenplaat laten maken.
    - Met het kentekenbewijs en je legitimatiebewijs laat je bij je bromfietsdealer of een erkende kentekenplaatfabrikant de nieuwe bromfietskentekenplaat maken.
    - Het kenteken doorgeven aan de verzekering.
    - Als je de kentekenplaat hebt ontvangen, moet je hem monteren en je kunt de weg op. Vergeet niet je nieuwe kenteken door te geven aan je verzekeringsmaatschappij.

    Bron www.ishetgeenplaatje.nl

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.