De Swaef bouwt speelwerkhuis
Ze hadden niet meer dan een plaatje uit een folder. Ze maakten een tekening, bestelden materialen, zaagden, schaafden, timmerden en verfden. Het eindresultaat is een fleurig speelwerkhuisje voor kinderen. Winkelprijs: 3500 euro. Rotterdamse vmbo-leerlingen rekenen er minder dan eenderde voor: 1072,89 euro om precies te zijn.
Vmbo’ers die de kader- of basisberoepsgerichte leerweg volgen, maken in klas 3 en 4 verscheidene werkstukken. Het zijn niet altijd de leukste opdrachten: een raam, een kozijn, een dakconstructie. Nuttig om te oefenen, maar ook niet meer dan dat.
Het Wartburg College, locatie De Swaef, kreeg afgelopen jaar een uniek verzoek. De Stadhouder Willem III-basisschool in Hendrik Ido Ambacht vroeg om een speelwerkhuisje, gemaakt door examenkandidaten bouwtechniek. De leerlingen én hun leraren stortten zich met veel plezier op het project. Met succes.
Het speelwerkhuisje prijkt inmiddels in een van de lokalen op de Ambachtse school. Deze week sloten de bouwers hun klus af met een powerpoint-presentatie. Tegelijk showden ze een maquette -schaal 1 op 10- van hun kunstwerk.
Als voorbeeld voor het speelwerkhuisje diende een plaatje uit een speelgoedfolder. Het eerste probleem dat de jongens moesten overwinnen, was het maken van een deugdelijke werktekening met alle maten nauwkeurig uitgemeten. Daarvoor gebruikten ze het computerprogramma CAD. Vervolgens bestelden ze materialen en gingen ermee aan de slag.
Leerlingen uit drie verschillende leerwegen in het vmbo waren bij het karwei betrokken. Vier jongens van de kaderberoepsgerichte leerweg deden het voorbereidende werk: meten, tekenen, rekenen en bestellen. Achttien jongens van de basisberoepsgerichte leerweg en het leerwegondersteunend onderwijs (LWO) bouwden en verfden.
Lego
Het speelwerkhuisje is 2,10 meter hoog, 5,5 meter lang en 2,5 meter breed. Het bestaat uit een beneden- en een bovendeel. Lastig onderdeel was het maken van de trap. „Daar komt een vmbo’er eigenlijk nooit aan toe, maar deze jongens zijn er goed in geslaagd”, zegt C. J. Hoekman, bovenbouwcoördinator sector techniek. Hij roemt de samenwerking tussen de jongens. „Met elkaar overleggen, beslissen en uitvoeren waren belangrijke doelstellingen.”
Het eindresultaat is zo goed in de smaak gevallen, dat dezelfde Ambachtse school drie nieuwe speelwerkhuisjes heeft besteld. Hoekman: „We krijgen als Wartburglocatie een naam op dit gebied. Ook andere scholen tonen belangstelling.”
Het speelwerkhuisje is zo gemaakt dat de onderdelen uitwisselbaar zijn, aldus E. van der Spek, docent bouwtechniek. „De afstand van paal tot paal is overal gelijk. Het model is simpel te variëren. Net als bij een bouwwerk van Lego.”
Zelden zag Van der Spek zijn jongens zo gemotiveerd aan het werk. „Ze gingen zelfs in hun eigen tijd door en van gedragsproblemen merkte ik niets.” Hoekman: „Ik geloofde altijd al in deze leerlingen, maar na dit project weet ik zeker dat ze tot veel in staat zijn.”
Geert Wols, Rolf de Raaf, Martijn Koedood en André Herweijer garanderen de veiligheid van hun bouwwerk. „We stonden er tijdens het maken soms met z’n vieren bovenop, maar het stortte niet in. Dan moet het voor kinderen ook veilig zijn.”
De jongens hebben het speelwerkhuisje zelf ter plaatse gemonteerd. „In drie uur stond het overeind.”
Reacties (4)
martina slagboom bezorger | vrijdag 27 mei 2005 - 09:11 | |
aantal posts:37 | jhaa ik zit ook op de swaef en ik had dat gezien dat speelhuisje in het contact,,,echt superleuk (y) gedaan! |
nielsdp bezorger | zaterdag 28 mei 2005 - 15:22 | |
aantal posts:34 | leuk man zo'n ding namaken = echt leuk ... ik zou het niet kunnu mzzls |
a spr girl bezorger | maandag 30 mei 2005 - 17:38 | |
aantal posts:7 | cool, kunne ze opt driestar ok wel aan beginnen ;-) thoeft van my niet, maar tkan natuurlijk wel |