Politiek

Van der Staaij (SGP): Blij met kabinet, gezien paarse meerderheid

„Voorzichtig positief” is SGP-leider Van der Staaij over het regeerakkoord. „We willen uitdrukkelijk onze waardering voor de goede punten laten doorklinken.” Tegelijkertijd houdt hij een slag om de arm: „We moeten nog wel zien of de goede punten ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.”

Kees de Groot
10 October 2017 17:49Gewijzigd op 16 November 2020 11:40
Van der Staaij. beeld ANP, Sander Koning
Van der Staaij. beeld ANP, Sander Koning

Graag legt de SGP’er de vinger bij positieve punten uit het afsprakenpakket van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. „Er komt lastenverlichting voor gezinnen, waar vooral middengroepen voordeel van kunnen hebben”, somt hij op. „Ook komt er meer geld voor palliatieve zorg en voor hulp aan vrouwen en meisjes die onbedoeld zwanger zijn. We zijn blij dat het kabinet de aanbevelingen uit het rapport “Waardig ouder worden” gaat uitvoeren. Voor Defensie en veiligheid komt daarnaast gelukkig meer geld beschikbaar, al is de geplande 1,5 miljard te weinig. Verder bevat het akkoord goede plannen om de strijd tegen prostitutie en mensenhandel te voeren.”

Maar nu de daden nog, voegt Van der Staaij er aan toe. „Het wetsvoorstel om misstanden in de prostitutie aan te pakken bijvoorbeeld is al bijna tien jaar oud, maar dat is nog steeds niet aangenomen. Bij dit thema is papier geduldig, maar er moeten nu echt op korte termijn daden komen.”

Met welke afspraken uit het regeerakkoord bent u niet gelukkig?

„De spoed-Wietwet zet de deur wijd open voor wietteelt en -verstrekking. Daar hangt echt een D66-geur omheen. Van een proef met gelegaliseerde wietteelt gaat een heel ongelukkig signaal uit, juist als je ziet hoeveel schade en ellende softdrugs veroorzaken.

Daarnaast komt er geen rem op het in de praktijk steeds verder oprekken van de euthanasiewet. Positief vind ik tegelijkertijd dat dit kabinet niet met een voltooidlevenwet komt. De letter van het regeerakkoord laat inderdaad toe dat D66-Kamerlid Dijkstra haar initiatief op dit gebied doorzet, maar als ik de geest van de gemaakte afspraken goed proef, is het niet de bedoeling om in deze kabinetsperiode daarover tot besluitvorming te komen.

We betreuren het dat het kabinet te veel mee gaat in de lobby voor genderneutraliteit en we vinden het niet nodig dat een verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid in de Grondwet wordt opgenomen. Zorgelijk vinden we het dat het kabinet de mogelijkheid van selectie op het downsyndroom met de niet-invasieve prenatale test in stand houdt.

Op het punt van de eenverdieners is het regeerakkoord maar zo zo. Hun koopkracht stijgt gelukkig, maar helaas blijft de kloof tussen een- en tweeverdieners onverminderd groot. Hun positie verbetert dus niet structureel.

We zullen bezien of er kansen zijn deze minpunten te repareren, al zullen wij als kleine oppositiepartij hierin moeilijk grote veranderingen kunnen bewerkstelligen.”

Wat mist u in het akkoord?

„Ik ben benieuwd hoe het kabinet zal omgaan met de intrekking van de Zondagswet, die bepaalt dat het verboden is om op zondag voor 13.00 uur openbare vermakelijkheden te houden. En met de gedwongen openstelling van winkels op zondag, zoals in het Groningse winkelcentrum Paddepoel.”

Heeft de ChristenUnie bij de onderhandelingen voldoende binnengehaald?

„Ik voel niet de behoefte om te zeggen dat de CU hier of daar meer had kunnen of moeten bereiken. Dat is niet aan mij. Ik zie in het akkoord de vingerafdrukken van vier partijen; ze hebben allemaal hun best gedaan tijdens de onderhandelingen. Ik beoordeel simpelweg hoe hun plannen zich verhouden tot de voorstellen van de SGP.”

Had u ook uw handtekening onder dit regeerakkoord kunnen zetten?

„Die vraag is echt niet aan de orde; niemand in de politiek zal ons die stellen. Die vraag was aan de orde voor de vier partijen die moesten zeggen: „Teken je voor dit akkoord, of niet?”

Als het kabinet straks met wetgeving komt, zullen wij keer op keer bezien of wij die kunnen steunen of niet. Op voorhand willen en zullen we het kabinet een faire kans geven. In de Kamer is een paarse meerderheid: we zijn daarom blij dat we een kabinet hebben met CDA én ChristenUnie, partijen waarmee we ons in het bijzonder verbonden voelen.”

Heeft de coalitie parallel aan het regeerakkoord, al dan niet mondeling, afspraken gemaakt met de SGP, zodat jullie hen aan een iets bredere meerderheid kunnen helpen?

„Er zijn geen bijzondere constructies opgezet of afspraken met ons gemaakt. Wij staan helemaal vrij tegenover dit kabinet; zoals gebruikelijk zullen we dat onafhankelijk en constructief tegemoet treden. Er is voor de coalitie ook geen reden voor aparte afspraken met ons: in beide Kamers heeft het kabinet immers een meerderheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer