Kruitdampen in Syrië opgetrokken na 105 raketten
De kruitdampen zijn opgetrokken. Syrië kan de schade opnemen van de vergeldingsaanvallen van zaterdag. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben samen 105 raketten afgevuurd. Vanaf zee en vanuit de lucht. Sommige types voor het eerst.
De aanvallen van president Trump (VS), president Macron (Frankrijk) en premier May (Groot-Brittannië) op het regime van de Syrische president Assad komen niet als een verrassing. Met name Trump heeft de militaire actie luid en duidelijk aangekondigd.
De vergeldingsaanvallen van de coalitie richten zich op drie doelen. Het eerste doelwit bestaat uit het Barzah Research and Development Center in de buurt van Damascus. In dit militaire complex, een van de zwaarst verdedigde locaties ter wereld, bevindt zich volgens Amerikaanse bronnen het hart van het Syrische chemische wapenprogramma.
De Amerikanen hebben dit wetenschappelijk centrum onder vuur genomen met 57 Tomahawkkruisraketten vanaf zee en met 19 JASSM-ER-wapens vanuit de lucht, gelanceerd vanaf B-1-bommenwerpers die werden beschermd door jachtvliegtuigen. Het complex is volledig in puin geschoten.
Het tweede doel is de Him Shinshar Chemical Weapons-fabriek, ten westen van Homs. De drie bondgenoten hebben deze locatie gezamenlijk onder vuur genomen. De Amerikanen met negen Tomahawkkruisraketten, de Britten met acht Storm Shadowluchtraketten vanaf Tornado- en Typhoongevechtsvliegtuigen. De Fransen hebben drie kruisraketten van de marine en twee SCALP-luchtraketten gelanceerd.
Een derde doelwit is de Him Shinshar Chemical Weapons-bunker, pakweg 7 kilometers van de wapenfabriek bij Homs. De Fransen hebben de bunker bestookt met zeven SCALP-raketten. Ook op deze locatie heeft de Franse luchtmacht Rafale-jachtkisten ingezet, met bescherming van Mirage-gevechtsvliegtuigen.
Lancering
De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben Syrië vanaf verschillende locaties onder vuur genomen. Vanaf de Rode Zee heeft de kruiser Monterey 30 Tomahawkkruisraketten gelanceerd, de torpedobootjager USS Laboon 7. In het noordelijk deel van de Arabische Golf heeft de torpedobootjager USS Higgins 23 kruisvluchtwapens afgeschoten.
Op de Middellandse Zee heeft de Franse onderzeeboot John Warner zes Tomahawkkruisraketten richting Syrië geschoten. Voor zover bekend is deze actie de eerste keer dat de onderzeeboot in de Virginia-klasse is ingezet bij een oorlogshandeling. De Britten hebben vier Tornado-jachtvliegtuigen ingezet vanaf de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus.
Door gebruik te maken van lange afstandsraketten heeft geen enkel Amerikaans, Frans of Brits vliegtuig het Syrisch luchtruim behoeven binnen te dringen. De Tomahawk-kruisraket bijvoorbeeld vliegt –lanceersnelheid 1200 km/u; kruissnelheid 880 km/u– via een voorgeprogrammeerde vluchtroute regelrecht op zijn doel af.
Een navigatiesysteem herkent daarbij contouren in het landschap en past automatisch koers en hoogte aan. De Tomahawks vliegen op geringe hoogte om niet ontdekt te worden. Gemoderniseerde Tomahawks kunnen via satellieten onderweg nog worden geherprogrammeerd naar alternatieve doelen.
Inzet is prijzig. Aan elke Tomahawk hangt een prijskaartje van bijna 1 miljoen euro. Daarmee kan echter een precisieaanval op minder dan 80 meter nauwkeurig worden uitgevoerd vanaf 2500 kilometer afstand. De gemiddelde trefzekerheid van de Tomahawk zou op 85 procent liggen.
De B-1-bommenwerpers hebben de negentien JASSM-ER-raketten –bereik 925 kilometer– vanaf grote afstand gelanceerd. Deze geavanceerde stealth raket voor de lange afstand is voorzien van GPS én infraroodcamera. Inzet van JASSM-ER is voor zover bekend de eerste inzet van dit wapen in een oorlogsituatie.
De Britse Tornado’s hebben boven de Middellandse Zee hun geavanceerde Storm Shadowraketten –bereik 400 kilometer– ingezet. De GPS-geleide raket, ook voorzien van hoge resolutie-infraroodcamera, vliegt eveneens laag over het landschap om onderschepping te voorkomen.
Uit de lucht
Russische en Syrische nieuwsagentschappen claimen dat de Syrische luchtafweer 70 procent van de inkomende raketten uit de lucht heeft geschoten. De Amerikanen beweren dat geen enkele raket is onderschept, maar dat ze allemaal hun verwoestende werk hebben gedaan.
Opvallend is dat de Russen niet in actie zijn gekomen. Rusland, een belangrijke steunpilaar van het Syrische regime, heeft zijn uiterst geavanceerde S-400-luchtafweersysteem niet ingezet. Niet uitgesloten is dat wel gebruik gemaakt is van de S-400-radar om inkomende raketten te traceren en te volgen.