„Het lijkt alsof de atoombom is gevallen”
„Ontzettend veel mensen zijn hun huis kwijtgeraakt, uit werkelijk alle winkels wordt geplunderd en op sommige plekken op het eiland lijkt het alsof de atoombom is gevallen.” Dat zegt de 29-jarige Nathalie Tackling via een kristalheldere verbinding met haar mobieltje. Dat op zich mag een klein wonder heten, want vrijwel overal op Sint-Maarten zijn de verbindingen uitgevallen.
Tackling maakte donderdag een kleine rondgang over het eiland. „Orkaan Luis in 1995 was vernietigend, maar deze was erger. Het zwaarste deel van de storm, met windsnelheden van zo’n 300 kilometer per uur, duurde vier uur. Wij denken dat als het een halfuur langer had geduurd er niets meer van het eiland was overgebleven.” Tegen de plunderingen wordt volgens haar niet of nauwelijks opgetreden. „Het ontbreekt de politie aan mankracht. Maar ik begrijp dat inmiddels militairen op het eiland zijn aangekomen.”
Tackling heeft rechten gestudeerd aan de universiteit in Maastricht. Zij keerde een paar jaar geleden terug naar Sint-Maarten en werkt daar nu als juridisch bestuursadviseur voor de Raad van Advies van Sint Maarten. In verband met de orkaan maakt ze deel uit van het Laser 101 Storm Watch Team. Het radiostation Laser 101 probeert bewoners van de eilanden en de achterban in Nederland zo goed en zo kwaad als het gaat op de hoogte te houden van de gevolgen van orkaan Irma. Online en via zendmasten op het eiland. Andere radiostations, onder meer op Curaçao en Saba, gaven het signaal door.
Via het station werden om de zoveel tijd hurricane-updates gegeven en de directeur van de lokale meteologische dienst gaf adviezen aan de eilandbevolking wat wel en wat vooral niet te doen en gaf antwoord op vragen van soms erg angstige luisteraars. Ook de politiechef maakte dankbaar gebruik van Laser 101. „Hij gaf een aantal keren veiligheidsberichten door.”
„Maar het laatste etmaal is uitzenden zo goed als onmogelijk” zegt ze. „Er is te veel schade aangericht. Maar we proberen snel weer in de lucht te komen via de enige nog werkende antennemast op een heuvel. We moeten iedereen blijven waarschuwen voor het wassende water en de nieuwe storm José die mogelijk nadert”, aldus Tackling.
Zelf hielden ze het ook niet droog. „We zitten in een geluidsarme studio maar op gegeven moment hoorden we de storm denderen. Een raam vloog uit de sponningen, water kwam naar binnen en met drie man is het na ongeveer een half uur gelukt het raam terug in het kozijn te verankeren.” Als dat niet gelukt was, hadden de radiomakers zelf moeten vluchten en niet meer kunnen uitzenden.
Voor en tijdens de orkaan hebben de medewerkers vragen beantwoord van eilandbewoners en hun achterban in Nederland en veel tips kunnen geven. „Mensen wilden weten hoe lang het noodweer nog duurt en waar ze het best kunnen schuilen. Wij adviseren dan een zogenoemde saferoom in te richten, zonder ramen, bijvoorbeeld de badkamer.” Een vrouw met een ernstige beenwond konden ze in contact brengen met de hulpdiensten. „Ze was panisch, maar kon worden gerustgesteld.”