Wetenschap 9 november 1999

Geneesmiddelen in varkenssperma

Door Helma Rebel-Struijk
Voor het produceren van geneesmiddelen zijn genetisch gemanipuleerde mannetjesdieren wellicht beter geschikt dan vrouwtjesdieren. De Canadese onderzoeker Francois Pothier en zijn collega's zeggen dat in het novembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift ”Nature Biotechnology”.

Wetenschappers hebben zich tot nu toe vooral gericht op vrouwelijke transgene dieren zoals geiten en schapen, die eiwitten met een geneeskrachtige werking in hun melk produceren. Deze geneesmiddelen kunnen echter niet eerder 'geoogst' worden voordat de vrouwtjes geslachtsrijp zijn en gejongd hebben, zodat de melkproductie op gang komt. Daar komt bij dat de melkproductie nogal eens kan variëren.

Pothier en zijn team hebben de erfelijke eigenschappen van mannetjesmuizen zodanig veranderd dat hun sperma een menselijk groeihormoon bevat. Sperma is rijk aan eiwitten en kan makkelijk worden verzameld, stelt Pothier. Het produceren van geneesmiddelen met behulp van mannetjesdieren zou goedkoper en efficiënter zijn dan via de melk van vrouwtjesdieren.

De hoeveelheid eiwit in sperma is met ongeveer 0,5 milligram per milliliter kleiner dan in bijvoorbeeld geitenmelk. Pothier zegt dat dat nog verbeterd kan worden. Hij doet nu experimenten om de techniek ook op beren, mannetjesvarkens, toe te passen. Die kunnen tot een halve liter sperma per keer produceren.