Wetenschap 24 augustus 1999

Gevarieerd programma Wetenschap & TechniekWeek

Horen, zien en experimenteren

Van onze redactie digitale media
Wandelen langs een sterrenwacht, speuren door de straten van Amsterdam of een speciale Internetquiz invullen. De veertiende Wetenschap & TechniekWeek biedt jong en oud een gevarieerd programma om kennis te maken met wetenschap en techniek. Deze publieksmanifestatie vindt van 9 tot en met 17 oktober plaats.

Aan de Wetenschap & TechniekWeek doen dit jaar circa 250 instellingen mee. Universiteiten, hogescholen, sterrenwachten, ziekenhuizen en musea organiseren in die week speciale activiteiten als lezingen, workshops, rondleidingen en demonstraties.

Elk jaar heeft de Wetenschap & TechniekWeek een thema; dit jaar kozen de organisatoren het thema 'Tijd, van even tot eindeloos'.

De activiteiten zijn zowel voor volwassenen als jongeren bedoeld. Volwassenen kunnen onder meer een wandeling maken onder begeleiding van een deskundige gids. De wandelingen voeren onder andere langs sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht en de opgravingen in Maastricht. De wandeling in Amsterdam heeft een filosofisch karakter: de deelnemers komen langs bezienswaardigheden die herinneren aan de aanwezigheid van invloedrijke vrijdenkers als Locke, Montesqieu en Descartes.

Wie niet van wandelen houdt, kan een speciale Internetquiz invullen. De vragen zijn nauw verwant aan het thema 'tijd', zoals „Waarom kan het op aarde op hetzelfde moment niet overal even laat zijn?”, en „Wat is een perpetuum mobile?” De vragen zijn ook geschikt voor jongeren. De quiz is tot stand gekomen in samenwerking met de Kampioen van de ANWB, die de quiz ok meeneemt in haar septembernummer.

Jongerenactiviteiten
Diverse instellingen organiseren speciale activiteiten voor jongeren. De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde bijvoorbeeld neemt haar bezoekers mee op een tijdreis die langs allerlei sterrenkundige acitiviteiten voert. Nadruk ligt op het zelf dingen doen, zoals het bouwen van een vaste-brandstofraket, die wel 100 meter hoog kan.

Leerlingen uit de derde en vierde klassen havo/vwo kunnen een dag aan het werk op een universiteit of technische afdeling van een HBO-instelling. Door zelf een onderzoeks- of ontwerpproces te doorlopen, maken scholieren kennis met technologie en wetenschap. Inmiddels doen 9 universiteiten en 26 HBO-instellingen mee aan dit project; gezamenlijk ontvangen zij circa 25.000 leerlingen.