Wetenschap25 mei 1999

Huis kan zonder energie

Nooit meer een gas- of stroomrekening ontvangen? Dat kan in een nieuw type woning dat zelf evenveel energie opwekt als bewoners verbruiken. De technieken zelf zijn niet nieuw, maar wel is nieuw dat ze allemaal tegelijk worden aangebracht.

De woning haalt stroom uit zonnepanelen op een lang schuin dak. De warmte komt van aparte pompen of is restwarmte van energiecentrales. De muren en ramen zijn gemaakt van warmtewerend materiaal. Het dak is geïsoleerd met wol. Het tapwater komt uit thermostaatkranen en doorspoelen van het toilet gebeurt met regenwater. Elektrische apparaten hebben een laag stand-by-gebruik en spaarlampen zorgen voor de verlichting.

Het huis zou theoretisch kunnen bestaan zonder aansluiting op stroomkabels of gasbuizen. In de praktijk gaat dat echter niet. In de winter is er te weinig zon om genoeg stroom op te wekken. Bewoners schakelen dan over op het elektriciteitsnet. In zonnige zomers levert de woning juist stroom aan het net.

Het duurzame huis is ontwikkeld door energiebedrijf REMU met onder meer de Novem en het Wereld Natuurfonds. Het huis is vandaag, morgen en overmorgen te zien op de beurs Sustain '99 in de RAI Amsterdam. Daarna wordt het herbouwd in de Utrechtse woonwijk Leidsche Rijn. Begin 2000 kunnen bewoners de eerste ”nul-energiewoning” betrekken. Een tweede huis wordt een demonstratiemodel.

Overigens is het duurzame huis nog niet verkocht, meldt een woordvoerder van de stichting Duurzaam Droomhuis. De woning gaat ongeveer 700.000 gulden kosten, waarvan 30.000 gulden nodig is voor de vele extra energievoorzieningen.