Wetenschap13 april 1999

Bombardementen op Internet

Niet alleen Servië is doelwit van bombardementen. Serviërs en aanhangers van Milosevic schieten terug. Niet met projectielen vanuit de lucht maar met een overvloed aan e-mail en aanvallen op Internet-sites.

In de week dat een Amerikaanse F-117 neerstortte boven Joegoslavië, werd een moedercomputer van de NAVO-site platgelegd. De NAVO heeft het sterke vermoeden dat de aanval uit de hoek van Servische militairen kwam en niet van onafhankelijke hackers. Het interne netwerk van de NAVO zou geen schade hebben geleden. Inmiddels zijn de pagina's (www.nato.int) weer bereikbaar. Op de site is geen enkel spoor te vinden van de hackpoging, de NAVO rept er zelf met geen woord over.

Niet alleen de webserver was doelwit, ook de e-mailservers hebben het zwaar te verduren. De computer moet meer dan 10.000 e-mails per dag verwerken, waarvan er veel zijn voorzien van computervirussen. De meeste elektronische post is afkomstig van Serviërs en Russen die ageren tegen de luchtaanvallen maar de NAVO krijgt ook berichten van Kosovaren die hun steun betuigen.

De organisatie is niet van plan een digitale tegenaanval in te zetten. Om de stroom berichten het hoofd te kunnen bieden, zijn de e-mailservers vervangen door krachtiger exemplaren. Verder is er inmiddels een snellere verbinding, zodat de post geen kostbare bandbreedte opslorpt.

Ook een Canadees liberaal parlementslid van Griekse afkomst, Jim Karygiannis, heeft last van overlopende brievenbussen. Hij startte anderhalve week geleden een elektronische handtekeningenactie tegen de NAVO-bombardementen. Tienduizend reacties zijn nodig om de petitie aan te kunnen bieden aan het Canadese Parlement. Eind vorige week was Karygiannis al ver over dat aantal heen. Vanuit Canada ontving hij 20.000 handtekeningen; wereldwijd stuurden nog eens 10.000 mensen hem een e-mail met hun steunbetuiging. „Letterlijk vanuit de hele wereld, tot en met Zimbabwe toe”, zegt Karygiannis.