Wetenschap

Alfa Laval-melkrobot

Naast de twee bestaande typen melkrobots komt in Nederland binnenkort minstens één nieuw model op de markt. Het bedrijf Alfa Laval heeft in moederland Zweden drie proefrobots staan en hoopt „nog dit jaar” de eerste commerciële robots te leveren.

Wat betreft het concept lijkt het Voluntary Milking System (VMS, vrijwillig melksysteem) van Alfa Laval Agri het meest op de Lely Astronaut. „We gaan uit van één vaste robot per melkeenheid, die vijftig tot zestig koeien bedient, zonder dat ze hoeven te wachten”, zegt marketing manager J. Bottema, van de Groningse tak van het bedrijf.

De melkbox van het VMS heeft een verrijdbare krachtvoerbak die naar achteren of voren rijdt naarmate de koe langer of korter is. Onder de achterpoten van de koe ligt een rubberen mat. „Dat vindt de koe het prettigst. Wij hebben geen speciale voorziening nodig waardoor de koe de poten spreidt, want onze robotarm vindt de spenen toch wel. Ons systeem is afgekeken van het handmatig melken: de robotarm is een los 'handje', dat de melkbekers er een voor een onder hangt.”

Ook het detectiesysteem van de spenen is nieuw. Op het puntje van de robotarm zit een digitale camera die constant beelden naar de computer stuurt; die berekent de positie van de spenen en dirigeert de robotarm daarheen. Juist dit onderdeel van de robot, de beeldverwerking, is nog in ontwikkeling: „We zijn nog niet op de markt omdat dit deel sneller moet werken. We willen gebruikmaken van de modernste techniek.”

De robotarm houdt maar één beker tegelijk vast. Eerst brengt de arm een aparte reinigingsbeker naar de spenen, hij maakt ze een voor een schoon met water en lucht, blaast ze droog en vangt de eerste milliliters melk op. Het reinigingssysteem is volledig gescheiden van het melkdeel. Daarna plaatst de robotarm de melkbekers, eerst bij de achterste spenen en daarna bij de voorste. De machine meet per uierdeel of er nog melk komt, om het zogenaamde blindmelken te voorkomen. Als alle uiers leeggemolken zijn, worden de bekers vanzelf weggetrokken. Ten slotte gaat de robotarm voor de zesde keer onder de koe, om de spenen te desinfecteren.