Wetenschap

Kosmisch kookboek

Dit recept voor „de perfecte sandwich voor een ruimte-picknick” komt van Rupert Spies, van de Cornell University, een van de medewerkers van dr. Hunter.

Ingrediënten voor zes sandwiches:
1 grote rode paprika
1 middelgrote courgette
1 middelgrote pompoen
225 gram oesterzwammen of shiitakes
1 kopje gesnipperde zoete uien
2 teentjes knoflook, gehakt
1 kopje azijn
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1/2 theelepel witte peper
12 sneetjes volkorenbrood
113 gram luzerne en radijsjes

Werkwijze:
Warm de oven voor op 200 graden Celsius.

Maak de paprika schoon en snijd hem in zes stukken; snijdt de courgette in stukken en de pompoen in repen van een halve centimeter. Meng de azijn, olijfolie, zout en peper in een kom. Houd de helft van deze marinade achter; laat de gesneden groenten met de uien en de knoflook 5 tot 10 minuten marineren in de rest van de marinade. Haal de groenten uit de marinade en leg ze op een bakplaat. Rooster ze gedurende 30 tot 40 minuten in de oven. Leg de groenten vervolgens in de achtergehouden marinade en laat ze zo enkele uren tot een nacht staan. Smeer de sneetjes brood aan één kant licht in met de gemarineerde knoflook. Bewaar eventueel een theelepel marinade om de bovenkant van de sandwich in te smeren. Verdeel de geroosterde groenten over 6 sneetjes brood, en bedek ze met de resterende sneetjes.

Elke sandwich bevat 259 kilocalorieën: 8,16 gram eiwit, 41,5 gram koolhydraten en 7,15 gram vet.