Wetenschap

Grote vondst dinosauruseieren

Paleontologen hebben in het noordwesten van Patagonië, in Argentinië, een plek gevonden met duizenden fossiele eieren van Sauropoda, plantenetende dinosaurussen. Het is de eerste vondst van deze aard en de ontdekking wordt als sensationeel beschouwd. Nature berichtte eind vorige week over de ontdekking.

De vondst werpt nieuw licht op de vroege ontwikkeling van de Sauropoda, hagedisachtigen met een lange nek, een kleine kop en vier olifantachtige poten. De dieren behoren tot de grootste die ooit op aarde hebben rondgelopen.

Het woeste gebied, ongeveer een vierkante kilometer, is bezaaid met donkergrijze fossiele fragmenten van ronde, ruwe, 15 centimeter grote eieren, gelegd door de Titanosaurus. Deze saurusachtige was ongeveer 14 meter lang en kreeg jongen met een lengte van ongeveer 38 centimeter.

De geleerden veronderstellen dat het gebied is overstroomd, dat het water door de poreuze eierschalen is gedrongen en dat de embryo's zijn verdronken. Wellicht heeft zich een laag modder op de eieren afgezet en zijn die zo bewaard gebleven. Overgebleven zijn embryonale beenderen en donkere stukjes fossiele huid in eierschaalfragmenten. Volledige embryo's ontbreken.

Er zijn ongeveer zeventig schalen gevonden met fossielen van stukjes huid. De ontdekking maakt een einde aan de theorie dat Sauropoda levende jongen baarden, een idee dat kon ontstaan doordat tot op heden geen Sauropoda-eieren waren gevonden. Ook blijkt dat de reusachtige dieren op speciale plaatsen bijeenkwamen om eieren te leggen.