Wetenschap

Deense chip op atoomformaat

Deense wetenschappers hebben een nieuwe stap gezet in de voortgaande speurtocht naar steeds kleinere chips. Zij slaagden erin bij kamertemperatuur een chip te maken waarop één enkel heen en weer springend atoom een één of een nul voorstelt, de basis voor de digitale informatietechniek van computers. Al eerder waren andere wetenschappers hierin geslaagd, maar die experimenten werden uitgevoerd met materiaal waarvan de temperatuur nagenoeg op het absolute nulpunt, min 273 graden Celsius, was gebracht.

Volgens onderzoeksleider F. Grey kan met deze techniek de informatie die nu nog op een miljoen cd-roms is opgeslagen, op een enkel schijfje worden gezet. Het duurt echter nog wel even voordat een dergelijke chip commercieel levensvatbaar is, mogelijk een jaar of twintig.

Een team van de Deense Technische Universiteit slaagde er met een speciale microscoop in om op het oppervlak van een siliciumchip één van de twee waterstofatomen die aan een siliciumatoom zitten, te verwijderen. Het overgebleven waterstofatoom ging heen en weer springen.

Grey wijst erop dat de gebruikte chip standaard in huidige computers wordt gebruikt. Om het oppervlak van de chip volmaakt schoon te houden, werd het waterstofatoom verwijderd in een nagenoeg luchtledige kamer. Dat is dan ook de reden dat toepassing ervan niet binnen afzienbare tijd commercieel mogelijk lijkt. „Het gaat om basisonderzoek. Het is niet iets wat je morgen al in een computer kan inbouwen”.