Wetenschap

Harig wasmiddel

Een vloeibaar wasmiddel voor in de wasmachine moet lekker schenken en mag bovenal niet klonteren, vindt de consument. Dat is voor de gebruiker zeker zo belangrijk als de prijs of de houdbaarheid. Om aan die wensen van de gebruikers wat te doen, heeft de fysisch chemicus J. Kevelang de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de beste antiklonterstructuur voor geconcentreerde vloeibare wasmiddelen. Afgelopen vrijdag promoveerde hij op dat onderzoek aan de universiteit van Groningen.

Zonder voorzorg hebben wasmiddelen de neiging om samen te klonteren en neer te slaan, maar consumenten willen niet 'schudden voor gebruik'. Chemici hebben daarom een truc bedacht. Een wasmiddel bestaat uit minuscuul kleine belletjes met een dubbele buitenlaag. De truc is dat aan de buitenkant van de belletjes lange moleculen zijn aangebracht, die als een soort haren fungeren en er zo voor zorgen dat de moleculen afstand houden en niet samenklonteren.

Kevelang onderzocht binnen het Groningen Biomolecular Sciences and Technology Institute (GBB) welke haren qua lengte, bevestiging en samenstelling het meest geschikt zijn. Verder keek hij naar de weerstand van de haren, want dat bepaalt hoe de consument het wasmiddel aanvoelt. En daar hangen de verkoopcijfers vanaf. Een grote wasmiddelenproducent als Unilever –tevens de werkgever van de promovendus– zal de resultaten van het onderzoek graag gebruiken.