Wetenschap

Appel met perensmaak

Een schijfje appel met de smaak van een peer, of een banaan die naar ananas smaakt, dat is mogelijk met de speciale eetbare coatings die het Australische bedrijf Westernport Coolstores vorige week liet zien tijdens de Manufesto '98 in Melbourne.

Schillen is overbodig, geen bruine drab meer in de broodtrommel en geen fruitafval op het schoolplein. Het eerste product bestaat uit kant-en-klare schijfjes appel verpakt in een hygiënisch jasje dat naar ananas smaakt. De appel verkleurt niet en blijft in de koelkast tot drie weken lang houdbaar zonder verlies van smaak en kwaliteit.

Het geheim zit in de coating. Als een vrucht aangesneden wordt, kleurt het weefsel snel bruin door oxidatie. Het jasje rond de appelschijfjes bevat antioxidanten zoals vitamine C, die het verantwoordelijke enzym polyfenoloxidase remmen. Verder bestaat de coating uit plantaardige suikerachtige verbindingen, zoals pectines en carragenanen afkomstig uit zeewier.

„Vooral jongere kinderen vinden een appel of sinaasappel vaak te groot of te lastig om te schillen”, zegt dr. Vic Reyes van Food Science Australia. „Het idee achter de eetbare coating is om het gezonde voedsel uit de natuur te veranderen in een populaire snack die goed concurreren met ongezonde versnaperingen. Binnenkort willen we ons assortiment uitbreiden, tot en met citrusfruit en tropische vruchten en mogelijk zelfs vruchtensalades”.