Wetenschap

Wetenschap & TechniekWeek

Aquaplaning, gletscherijs, oogdrukmeting, virtual reality. Op het eerste gezicht hebben deze onderwerpen niet veel met elkaar te maken. Ze komen samen onder het thema “Spanning” in de Wetenschap & TechniekWeek die aanstaande zaterdag van start gaat.

Het jaarlijks terugkerende evenement is bedoeld om jong en oud kennis te laten maken met de wereld van de wetenschap en techniek. Ruim 200 universiteiten, hogescholen, musea, sterrenwachten, onderzoekslaboratoria en bedrijven organiseren een reeks activiteiten.

Op 4 oktober is het bovendien Wetenschapsdag. Vorig jaar bezochten 100.000 geïnteresseerden de deelnemende bedrijven en instituten. Bezoekers kunnen daar onder meer zelf aan de slag met experimenten. Ook dit jaar moeten veel geïnteresseerden verstek laten gaan, want voor de elfde keer valt de Wetenschapsdag op zondag.

Dit jaar komt ook het winkelend publiek in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne op verschillende plaatsen wetenschap en techniek tegen. Zo kunnen bezoekers een smaaktest laten afnemen en laten studenten van de Hogeschool van Utrecht proefjes zien.

Als onderdeel van het weekprogramma strijkt op 10 oktober het Wetenschapscircus neer in het Museumpark in Rotterdam. De Erasmus Universiteit viert daarmee het 85-jarig bestaan.

In het kader van zijn 200e verjaardag doet voor het eerst ook Rijkswaterstaat mee. Afdelingen van Rijkswaterstaat in het hele land laten tijdens de Wetenschap & TechniekWeek het publiek zien hoe er aan Nederland wordt gewerkt.

Een aantal universiteiten organiseert de debattenreeks Spanning en Lichaam. Onderwerpen zijn onder andere stress, de positieve beleving van spanning en de onrust over niet meer te genezen ziekten. René Appel schreef speciaal voor de week de thriller “Spanning” met als hoofdpersoon een in onderzoek naar stress gespecialiseerde hoogleraar.