Wetenschap |
Snufje zoutBijna 50.000 kilo zout. Die onvoorstelbare hoeveelheid is nodig voor het water van Burgers' Ocean, de nieuwste attractie van de dierentuin in Arnhem. Zoutproducent Akzo in Arnhem paste de productielijn van keukenzout aan om speciaal zout te kunnen maken voor Burgers' Ocean. De deels ondergrondse aquaria moeten eind dit jaar klaar zijn. Het zout maken van het water in de aquaria heeft de dierentuindirectie voor onverwachte en grote problemen gesteld, zegt bioloog drs. J. Wensing. Voor de tunnelbak van anderhalf miljoen liter water bestelde Burgers' Zoo in totaal 48 ton zout. Zestien ton zeezout is afkomstig uit Israël. De overige 32 ton is 'gewoon' Nederlands keukenzout. Volgens Wensing koos de dierentuindirectie voor zo natuurlijk mogelijk zout zonder antiklontermiddel. Maar het zout loste niet op. Bovendien veranderden de porties van elk 1000 kilo in razend tempo in enorme, keiharde brokken. Akzo heeft daarop de productie zo veranderd dat het zout direct voor het toevoegen van het antiklontermiddel gewonnen kan worden. Dit zout bleek wel oplosbaar maar alleen in speciaal gebouwde tanks. Via de tanks is het zilte water uiteindelijk in de tunnelbak gepompt. Burgers' Ocean moet binnen enkele jaren een zelfverzorgend ecosysteem zijn. Bezoekers lopen via het strand en koraalriffen uiteindelijk naar de diepzee. Vorige week zijn de eerste bewoners, zilverbladvissen en tarpons, in het zoute water losgelaten. De komende maanden arriveren onder meer roggen en haaien uit Azië. De bouw van Burgers' Ocean kost ruim 30 miljoen gulden. |