Wetenschap

Internetten in de huiskamer

KPN Telecom komt er op 1 oktober mee, maar World Online is net iets eerder. Sinds eind vorige week levert deze Internet-aanbieder zogenaamde set-top boxes. Dat is een mooi woord voor een kastje boven op het tv-toestel, waarmee het mogelijk is om te e-mailen en te surfen over Internet via de televisie.

Met deze versmelting komt het wereldwijde netwerk letterlijk in de huiskamer, en de verwachting is dat dit tot een sterke groei van het Internet-gebruik zal leiden.

De gedachte achter deze ontwikkeling is dat een tv simpeler te bedienen is dan een computer. De gebruiker koopt een kastje, steekt wat stekkers in het stopcontact, in de televisie en de telefoon, en hij heeft nog meer 'wereld' in huis gehaald.

Voor het World Online-product moet 649 gulden neergeteld worden. Wil de huiskamer-internetter er een infrarood toetsenbord bij, dan moet hij er 100 gulden extra voor uittrekken. Daar kan eigenlijk niemand omheen, want zonder toetsenbord is internetten en vooral e-mailen beslist geen pretje. Elke letter die de gebruiker in wil typen, moet hij dan via de afstandsbediening aanwijzen op een virtueel toetsenbord op het beeldscherm.

De set-top box gaat vergezeld van een gratis World Online-abonnement voor twee maanden. Overigens zit de koper van het pakket niet opgezadeld met een verplicht abonnement bij World Online, hij kan zelf kiezen met welke Internet-aanbieder hij in zee wil gaan.

De Net.Box, het alternatief dat KPN Telecom gaat leveren, kost net geen 700 gulden. Ook hier wordt voor 100 gulden extra een draadloos toetsenbord meegeleverd. Bij dit pakket zit een kaart voor gratis toegang tot Het Net van KPN Telecom –een 'eigen' Internet van KPN– en een kaart voor 20 uur internetten via Planet Internet/WorldAccess. Ook KPN Telecom laat de consument daarna vrij in zijn keuze voor een provider.

Dat is niet het geval met Web TV, dat in de Verenigde Staten wordt verkocht. Wie daarmee Internet op wil, zit gelijk vast aan een abonnement op Web TV Networks, sinds vorig jaar in handen van Microsoft. Elektronicafabrikanten als Philips en Sony kregen van WebTV Networks de licentie om de Internet-kastjes te produceren. Al in het najaar van 1996 kwam Philips met een kastje dat Internet en de Amerikaanse televisie met elkaar verbindt. Kosten 250 dollar (500 gulden), inclusief toetsenbord.

Europa moet nog even wachten op een Philips-product. In Duitsland begint het bedrijf binnenkort samen met Deutsche Telekom aan een experiment met Internet-televisie. Nederland is mogelijk in de loop van volgend jaar aan de beurt. Hoe de kastjes eruit gaan zien, kan een woordvoerster van Philips nog niet vertellen. Ook over een provider is niets bekend. „Alles is nog volop in ontwikkeling”. De prijs wellicht ook nog.