Warmtekrachtcentrale
Hooge Burch in Zwammerdam, een centrum voor mensen met een verstandelijke handicap, nam afgelopen vrijdag een nieuw energiesysteem in gebruik waarmee de instelling bijna 900.000 kubieke meter aardgas per jaar kan besparen.
Het systeem bestaat uit een warmtekrachtcentrale voor de productie van warmte en elektriciteit, in combinatie met ondergrondse warmteopslag.
Warmtekrachtinstallaties zijn kleine elektriciteitscentrales waarvan de bij elektriciteitsproductie vrijkomende warmte nuttig gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld verwarming van een gebouw. Industriële bedrijven, tuinders en instellingen zoals ziekenhuizen maken al veel gebruik van deze mini-elektriciteitscentrales.
Niet zelden gaat in de zomer een deel van de beschikbare warmte verloren, eenvoudig omdat er geen behoefte aan is. Het Bodegraafse ingenieursbueau DWA Installatie- en energieadvies heeft voor Hooge Burch een systeem ontwikkeld waarmee de warmtekrachtinstallatie ook in de zomer een maximaal rendement heeft. Om dat te bereiken, slaat het systeem de overtollige warmte op in het grondwater.
In de zomer pompt het systeem uit de zogenaamde koude bron grondwater met een lage temperatuur op. Dat gaat door de warmtewisselaar en krijgt daarin een temperatuur van 85 tot 90 graden Celsius, dankzij de overtollige warmte van de warmtekrachtinstallatie. Ongeveer 70 meter vanaf de koude bron verdwijnt het water via de warme bron naar een met water verzadigde zandlaag op 150 meter diepte. In de winter verloopt het proces in omgekeerde richting. Het water gaat via de warmtewisselaar naar de koude bron en staat daarbij de in de zomer opgenomen warmte af voor de verwarming van de gebouwen van de Hooge Burch.
Het is de verwachting dat de Hooge Burch de investering in vier tot vijf jaar terugverdient. De eerste ervaringen zijn positief. Ondanks dat we in het eerste kwartaal van dit jaar nog niet optimaal gedraaid hebben, was de energierekening toch al 100.000 gulden lager dan in het verleden, aldus een woordvoerder.