Wakkere astronauten
Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA probeert tijdens de huidige missie van de Columbia het 'slaaphormoon' melatonine uit op twee astronauten. De rest krijgt placebo's. Allen dragen permanent een zender bij zich die van minuut tot minuut de lichaamstemperatuur meet. Ook hebben de astronauten een slaapkap op met elektroden om de impulsen van hersenen, hart, spieren en ogen te meten.
Het is maar een van de methodes tijdens de lopende missie om erachter te komen waardoor astronauten zo slecht slapen. Het ruimteveer Columbia vertrok vrijdag een week geleden voor een zestiendaagse missie. De astronauten zullen in totaal 26 tests uitvoeren met het menselijk brein, het zenuwstelsel en de ademhaling. Voor de proeven zijn ook 2000 kleine dieren en insecten aan boord.
Een van de oorzaken van de slaapproblemen in de ruimte is dat de biologische klok totaal in de war wordt gebracht. Het lichaam reageert op zonlicht en donkerte, dus ook op de snelle wisseling als gevolg van de rondjes van 90 minuten om aarde.
NASA heeft haast met het vinden van een oplossing. Niet alleen met het oog op toekomstige ruimtereizen, zoals naar Mars, maar ook voor de komende bouw van het nieuwe internationale ruimtestation (ISS).
Vorige week leek het erop dat de bemanning behalve slaapproblemen ook nog eens ademhalingsmoeilijkheden zou krijgen. Beide systemen die de kooldioxide, afkomstig van uitgeademde lucht, uit de lucht filteren, vielen uit. Er zijn 28 noodluchtfilters aan boord, maar die zijn slechts voldoende voor ongeveer een week.
In de nacht van zaterdag op zondag slaagden de astronauten erin het defect te verhelpen. Daardoor hoeft de missie niet te worden ingekort, deelde NASA mee.
Internationaal ruimtestation
De bouw van het internationale ruimtestation zal flink duurder uitpakken dan was geraamd. De kosten zullen mogelijk oplopen tot bijna 50 miljard gulden. Dat is flink hoger dan de bijna 35 miljard gulden die president Bill Clinton in 1993 als maximum had gesteld. Dat bedrag is niet realistisch, zei een onafhankelijke adviesraad van de NASA afgelopen donderdag in een rapport.
De kosten lopen volgens de raad op door de technische complexiteit en de omvang van het ISS, maar ook door de ambities van de deelnemende landen. De NASA kreeg kritiek, omdat het bureau in de begroting te weinig rekening zou houden met tegenvallers.
Het eerste deel van het station moest dit jaar worden gelanceerd, maar dat blijkt onhaalbaar. Op zijn vroegst zal in 1999 de eerste steen in de ruimte worden gelegd. De assemblage van het station in de ruimte zal één tot drie jaar langer duren dan de vijfenhalf jaar die de NASA heeft voorspeld, zei de raad. Rusland heeft de vertraging voor een deel op zijn geweten omdat de regering niet met geld over de brug komt.