BruinrotDe bruinrotbacterie kan zich in Nederland in stand houden en vermeerderen via een netwerk van bitterzoetplanten langs de hoofdwatergangen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het DLO-instituut voor Agrobiologisch en Bodemvruchtbaarheidsonderzoek, het AB-DLO. De resultaten van dit werk bieden uitzicht op het teruggedringen van bitterzoet, en zo van bruinrot.Bruinrot is een aardappelziekte. De bruinrotbacterie vormt een bedreiging voor de aardappelsector in Nederland. Bitterzoet is voorzover bekend de belangrijkste wilde gastheerplant voor de bruinrotbacterie in ons land. Bruinrot kan onder andere worden overgebracht door beregening van aardappelakkers met oppervlaktewater. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de betekenis van bitterzoet voor de instandhouding van bruinrot, met name daar waar bitterzoet in besmet oppervlaktewater groeit. Over de biologie en ecologie van bitterzoet was tot voor kort weinig bekend. AB-DLO voerde het onderzoek uit in samenwerking met de Plantenziektekundige Dienst (PD), in het kader van de Bitterzoetwerkgroep. Daarin werken Landbouwschap, Proefstation voor Akkerbouw en Vollegrondsgroententeelt (PAV), PD en AB-DLO samen. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat bitterzoet vaak voorkomt langs hoofdwatergangen in Nederland, waardoor de bruinrotbacterie over een efficiënt netwerk voor instandhouding en verspreiding beschikt. In Noord- en Midden-Nederland komt de plant op vrijwel iedere oever voor, met een plantdichtheid die varieert tussen enkele planten en vele honderden planten per 100 meter. Andere conclusies uit het onderzoek zijn dat de aanwezigheid van bitterzoet langs watergangen sterk beïnvloed wordt door de aanwezige begroeiing en het beheer daarvan. Het PAV heeft een verkenning gedaan naar de mogelijkheden van chemische en mechanische doding. AB-DLO onderzocht de mogelijkheden van biologische doding. Enkele positieve bestrijdingsresultaten zijn reeds behaald. Vanwege het meerjarige karakter van bitterzoet is een goed onderbouwd advies voor de bestrijding van de bruirotbacterie in oppervlaktewater echter nog niet mogelijk. Daarom is nader onderzoek naar de ecologie van de bruinrotbacterie in oppervlaktewater dringend gewenst. Bijzondere aandacht is daarbij nodig voor de rol van bitterzoet en van mogelijke andere gastheerplanten. Alleen met grondige kennis hiervan is er kans op een effectieve bestrijdingsstrategie voor bruinrot in oppervlaktewater, zodat dit water veilig gebruikt kan worden voor de Nederlandse aardappelteelt.
Kleine pc's Werelds krachtigste pc die nog op een bierviltje past. De Duitse firma Digital Logic heeft een Pentium 166-computer weten te bouwen op een oppervlak van 90 bij 96 millimeter (de foto is op ware grootte) en van 20 millimeter dikte. De computer heeft alleen nog een harde schijf, een toetsenbord en een LCD-scherm nodig. Aan de achterkant van dit board is het 16 megabyte grote werkgeheugen gesoldeerd. Het bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van zeer kleine maar robuuste computers. Elke pc werkt betrouwbaar bij temperaturen van min 25 tot plus 70 graden Celsius, is schokbestendig en heeft een laag stroomverbruik (15 watt). De microcomputers worden vaak gebruikt in laptops, maar ook ingebouwd in apparatuur voor lucht- en ruimtevaart of voor militaire en medische toepassingen.
TijdgebrekDe Russische kosmonauten Talgat Moesabajev en Nikolaj Boedarin hebben gisteren een ruimtewandeling van ruim vier uur gemaakt langs de wanden van het ruimtestation Mir. De twee voerden reparaties uit aan het verbogen zonnepaneel van de Mir. De reparatiewerkzaamheden aan een mast die de zonnepanelen op hun plaats moet houden, liepen echter vertraging op. Bovendien trad er onverwacht een verlies aan brandstof in de Mir op. Het station raakte daardoor een klein beetje uit positie, aldus vluchtleider Solovjov in Koroljov. De missieleiding in Koroljov bij Moskou besloot daarop de wandeling te bekorten. Het was de bedoeling dat de astronauten zes uur buiten het ruimtestation zouden blijven.Afgelopen woensdag probeerden de kosmonauten ook al reparaties uit te voeren, maar die kregen ze toen niet af. Moesabajev en Boedarin hadden tegenslag bij de voorbereidende werkzaamheden. De kosmonauten moeten een metalen steun aanbrengen bij het zonnepaneel, dat vorig jaar juni beschadigd raakte bij de botsing van de Mir met een onbemand bevoorradingsschip. Vorige maand was de reparatie al een keer uitgesteld toen de deur van de Mir niet open wilde gaan en Moesabajev en Boedarin niet naar buiten konden. Vorige week waren de kosmonauten te veel tijd kwijt met het aanbrengen van een handgreep, die zij nodig hebben om rond het paneel te manoeuvreren. Ook konden zij maar een van de twee voetsteunen monteren die nodig zijn voor het reparatiewerk. Toen was het weer tijd om naar binnen te gaan. Het beschadigde paneel is het enige van de tien waar de Mir over beschikt, dat niet werkt. Russische functionarissen hebben de hoop opgegeven dat de kosmonauten het paneel nog aan de praat krijgen. De functionarissen zijn bang dat het afbreekt en het ruimtestation zal beschadigen als het niet goed wordt vastgezet.
AtoomonderzeeërBinnen vijf tot zeven jaar zal Rusland een nieuwe klasse strategische atoomonderzeeboten bouwen, zo heeft de commandant van de Russische marine vorige week gezegd.Volgens admiraal Vladimir Koerojedov wordt nu al gewerkt aan de eerste strategische onderzeeboot van de Borealis-klasse, de Joeri Dolgoroeki. De ingebruikname van het 170 meter lange schip is echter afhankelijk van de financiering en de ontwikkeling van nieuwe wapens en elektronica. Zo heeft de ontwikkeling van de nieuwe RSM-52V-raket vertraging opgelopen. Drie tests mislukten en de raket raakte uit de koers. Het aantal onderzeeboten dat gebouwd zal worden is afhankelijk van wapenbeheersingsakkoorden, zei Koerojedov. De Borealis-klasse moet op den duur de Delta- en Typhoon-klasse onderzeeboten vervangen. |