GSM-antenneMobiele telefoontoestellen zijn soms wat al te mobiel. De GSM-apparaten zijn erg geliefd bij autokrakers. Het wordt hun ook vaak te gemakkelijk gemaakt: boven op de auto staat een antenne die aangeeft of er iets te halen valt. De laatste tijd schijnt de belangstelling steeds groter te worden, nu telefonieaanbieders kaarten verkopen die het mogelijk maken te bellen zonder abonnement. De firma Andrew introduceert over een paar weken op de Duitse elektronicabeurs Cebit twee nieuwe types antenne die wat minder opvallend zijn. De eerste wordt aan de binnenkant van de ruit geplakt en is dus nog steeds zichtbaar, de tweede is weggewerkt in het derde remlicht. Autofabrikant Renault heeft van dat laatste type al 100.000 exemplaren besteld, om ze in de Mégane in te bouwen.
GeluidswalSchiphol heeft het plan rond de proefdraaiplaats verticale schuifwanden aan te brengen om op die manier de geluidhinder te verminderen. Of de wanden er komen, hangt nog af van nader onderzoek. Vorig jaar werd de 16 meter hoge muur rond de proefdraaiplaats, waar motoren worden getest, afgebroken tot 6 meter hoogte. De hoge muur veroorzaakte bij sterke zuidwestenwind turbulentie, waardoor vliegtuigen niet meer konden landen op de Buitenveldertbaan. De luchthaven moet van de provincie Noord-Holland onderzoek doen of de geluidsoverlast van de proefdraaiplaats met de verlaagde muur omlaag kan. Volgens Schiphol is een van de mogelijkheden het aanbrengen van metershoge schuifwanden op de muur. Die kunnen omhoog en omlaag, afhankelijk van de wind en de behoefte aan het testen van vliegtuigmotoren. De schuifwanden vergen een investering van 3 à 4 miljoen gulden. Schiphol wil eerst weten of er in de toekomst nog veel behoefte is aan het proefdraaien. De luchthaven verwacht dat de noodzaak zal afnemen omdat de maatschappijen vliegtuigen aanschaffen die niet zo veel tests nodig hebben.
SchoonmaakbacterieEen bacterie die in de Ierse landbouw wordt toegepast tegen schimmelaanvallen, moet over hooguit een paar jaar ook kunnen worden gebruikt bij een nieuwe goedkope reinigingsmethode voor chemisch vervuilde grond. Dat is de opzet van een onderzoeksproject van de Europese Unie (EU). De onderzoekers proberen de genen van de bacterie in kwestie aan te passen, zodat die ook een aantal chemische stoffen kan afbreken. Zij mikken daarbij in eerste instantie op pcb's en gechloreerde oplossingsmiddelen, zo meldt het maandelijkse magazine MiljøDanmark van de Deense rijksdienst voor milieu. De bacterie in kwestie heet Pseudomonas fluorescens F113 en verspreidt zich in de grond via de wortels van planten. Juist dat biedt perspectief. Reiniging van chemisch vervuilde grond met behulp van bacteriën is op zich verre van nieuw. Alleen is die methode tot dusver niet erg doelmatig, meent de scribent. De bacteriën hebben moeite om te overleven in de grond. Dat betekent dat het noodzakelijk is grote hoeveelheden grond af te graven om deze te mengen met de micro-organismen. Die methode is duur, mede vanwege het transport van de grond naar speciale reinigingsinstallaties. Straks moet het in principe voldoende zijn om de grond in te zaaien met een gewas waarvan het wortelstelsel als 'gastheer' fungeert voor de F113. De onderzoekers willen het bacteriële reinigingsproces testen met suikerbieten, lucerne en wilgen. Het project wordt op kosten (ruim 3 miljoen gulden) van de EU uitgevoerd door researchinstituten in Ierland, Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten en Denemarken. Dat laatste land, dat de leiding neemt bij het onderzoek, heeft volgens het magazine diverse honderden vierkante kilometers grond vervuild met zaken als benzine, metalen, teer en gechloreerde oplossingsmiddelen.
Ebola-virusAmerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe het Ebola-virus toeslaat. Het dodelijke virus kon al 22 jaar geleden na de eerste uitbraak in Afrika worden geïsoleerd, maar de werking van het virus is nu pas door virologen van de universteit van Michigan vastgesteld. Het virus wordt veroorzaakt door twee verschillende varianten van een glycoproteïne een bepaald type eiwit dat in grote hoeveelheden in het bloed van de geïnfecteerden werd aangetroffen. De ene soort valt het afweersysteem aan, de andere verwoest de bloedvaten. De resultaten van het onderzoek zijn vorige week vrijdag gepubliceerd in het blad Science. Het voor mensen dodelijke Ebola-virus is genoemd naar een rivier in Congo, het vroegere Zaïre. Drie jaar geleden eiste een uitbraak nog honderden levens. |