Wetenschap13 maart 2001

Rookworst, dieselolie
en energiecentrales

Wie ervan uitgaat dat de rookworst die in de schappen van de supermarkt ligt altijd ambachtelijk gerookt is, komt bedrogen uit. De enige rook waar de worst meestal mee in aanraking komt, is vloeibare rook, water met een rooksmaakje. Vloeibare rook is gemaakt door bio-olie goed te mengen met water en daarna de olie weer te verwijderen. Gesprenkeld over de worst zorgt de vloeistof voor de juiste smaak.

De vleeswarenindustrie is niet de richting waaruit dr. W. Prins van BTG de meeste inkomsten verwacht. _In Amerika is daar meer belangstelling voor. Daar is de kok niet zuinig met vloeibare rook. Het staat gewoon op tafel, zoals hier een flesje maggi.” Biomassa bijstoken in energiecentrales, daarin ligt volgens hem de toekomst. Anders dan voor het bijstoken met gas uit biomassa, zijn voor bio-olie nauwelijks aanpassingen nodig in de centrale.

Maar daar blijft het niet bij, bio-olie is een tussenproduct met veel meer mogelijkheden. _Het kan worden gebruikt als brandstof bij warmtekrachtkoppeling, een energiezuinige methode waarbij op kleine schaal elektriciteit en warmte tegelijkertijd worden opgewekt.”

Bio-olie is ook geschikt als vervanger van dieselolie. _Dat vraagt weliswaar aanpassingen van de motor, maar ik schat dat fabrikanten van dieselmotoren dat binnen een jaar kunnen realiseren. In het verleden hebben we een dieselmotor van een auto wel eens laten draaien op bio-olie. Dat ging een halfuur goed, daarna liep hij vast. Bio-olie bevat meer zuren dan gewone olie. De injectiepoort wordt aangetast en raakt verstopt met teer. Toepassing van betere materialen moet dat probleem ondervangen. Autofabrikanten zitten daar nog niet zo op te wachten, maar voor grote dieselmotoren, bijvoorbeeld in schepen, voorzie ik minder problemen.”

Indirect is bio-olie als brandstof te gebruiken door er met behulp van vergassing synthetische benzine uit te maken. _Een Zuid-Afrikaans bedrijf, Sasol, vervaardigt benzine uit steenkool. Als ze dat kunnen met steenkool, is het zeker mogelijk met olie.”

Van aardolie wordt ongeveer 7 procent verwerkt in de chemische industrie, bijvoorbeeld tot plastic en nylon. Veel van die chemische grondstoffen zijn ook te vervaardigen met bio-olie. En meer dan dat. _Azijnzuur en mierenzuur zijn direct te winnen. Alle honderden stoffen waaruit bio-olie bestaat, bieden hun eigen mogelijkheden. Ter vervanging van lijm in spaanplaat bijvoorbeeld. Of om hout te conserveren.”