Wetenschap 13 maart 2001

Langste ruimtewandeling ooit

Astronauten van de spaceshuttle Discovery hebben de langste ruimtewandeling in de geschiedenis van de ruimtevaart uitgevoerd. De 101e ruimtetrip, uitgevoerd door de Amerikanen astronauten Jim Voss en Susan Helms, duurde 8 uur en 56 minuten, 27 minuten langer dan het oude record in 1992, toen een satelliet in een baan om de aarde werd gerepareerd.

De ruimtewandeling van de astronauten duurde door een aantal storingen langer dan gepland. Voss en Helms bevestigden instrumenten aan de buitenkant van het ruimtelaboratorium Destiny. Een plastic zak met detectie-instrumenten zeilde de ruimte in en kon op de valreep nog worden opgepikt door een snelle wending van de robotarm. Een halfuur later dreef een hulpstuk van de robotarm weg van het ruimteveer. Dit keer lukte het de astronauten niet het onderdeel opnieuw te bemachtigen.

Aan het einde van de trip moesten de twee noodgedwongen drie uur doorbrengen in de krappe luchtsluis van het ruimteveer omdat het de bemanning niet lukte de shuttle in de juiste positie te manoeuvreren.

Helemaal eerlijk is het record niet, omdat de astronauten na 6 uur en 43 minuten hun ruimtepakken al weer aansloten op de zuurstofvoorziening van de Discovery. Hoewel ze nog steeds in de ruimte waren, hadden ze de zuurstoffles van het ruimtepak niet meer nodig.

De spaceshuttle levert een nieuwe bemanning af voor het ruimtestation ISS. De driekoppige bemanning, een Rus en twee Amerikanen, lost de eerste lichting van het ruimtestation af en zal, als alles naar wens verloopt, vier maanden aan boord blijven.

Interessante sites:
www.wff.nasa.gov